top of page
  • Monique Jansen

Koken is soms hard werken


Als een vriendin vraagt of je samen met een andere vriendin wilt helpen bij de catering voor een feestje van haar dochter die 21 is geworden, dan doe je dat natuurlijk! Leuk! Het vergt wat tijd aan planning en voorbereiding, maar ook dat is leuk. Ik had een aantal recepten die ‘hufterproof’ zijn laten zien, en ook goed voor te bereiden zijn. Koken voor 29 gasten is namelijk wel een uitdaging. Alleen het boodschappenlijstje al. (En die hoefde ik gelukkig niet te doen 😅) Zo beginnen zij met geroosterde nootjes voor bij een cocktail, zes verschillende kleine fingerfood-hapjes, daarna een soepje, dan het hoofdgerecht met een zoet dessert als afsluiter. Nu kunnen het allemaal wel hufterproof recepten zijn, en redelijk snel en gauw te maken, omdat het er zoveel zijn, gaat er serieus tijd in zitten. Gelukkig zijn we met z’n drietjes, en hebben we gisteren de hele dag kunnen voorbereiden, zodat we straks alleen nog de laatste dingen hoeven te doen. De kamer waar het feest is, staat al helemaal gereed en ziet er echt schitterend uit. Hierbij heeft Clementien van der Tol (styling- en interieuradvies) zich uit kunnen leven met de wensen van de jarige. Het eindresultaat is prachtig!

Verder wel hele leuke dagen gehad. Zo heb ik met jongste zoon een pak gekocht en heeft manlief zijn nieuwe auto op kunnen halen. De oude heeft hij ingeleverd. Wel even wennen voor hem, na jarenlang ‘laag zitten’ en lekker fel door de bocht te kunnen crossen. Met die hoge instap ben ik weer erg blij. Ik had ook met een vriendin afgesproken die ik voor het laatst had gezien voordat Corona een issue was, te lang geleden dus! Maar altijd als we elkaar zien, pakken we de draad op waar we gebleven waren en is de tijd die we ingepland hadden weer véél te kort. Ze gaat allerlei spannende dingen doen, meer dagen werken, op een nieuwe locatie werken en zij krijgt komende vrijdag de sleutel van haar nieuwe huis. Ik ken haar nog van de tijd dat ik mijn winkeltje had, uit een oud en grijs verleden dus. Grappig dat wij nu nog steeds zulk leuk contact hebben.

Omdat ik gister met kokkerellen (natuurlijk) vergeten ben foto’s te maken, krijg je vandaag het recept van mijn Tafelspitzsülze. Dat is een leuk voorgerechtje, helemaal als je deze combineert met een aantal andere kleine hapjes. Maar gewoon zo als voorgerecht kan natuurlijk ook. Je moet deze zelfs minstens een dag van tevoren maken, omdat deze nog uit moet harden in de koelkast. Dat scheelt je meteen weer tijd op de dag dat je gasten er zijn. Dan hoef je deze alleen nog in plakken te snijden en misschien een beetje op te leuken met wat groen of een bloemetje hier en daar.

Het gerecht, Tafelspitz, komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Dit bestaat dan uit mals rundvlees dat wordt gekookt en traditioneel geserveerd met gebakken aardappelen of G'röstel (rösti), groente, soep, Apfelkren (vers geraspte mierikswortel met appel) en een bieslooksaus. Maar deze Sülze is daar een afgeleide van. Het verhaal gaat dat dit gerecht het lievelingsgerecht was van een hoge legerofficier. Hij kreeg als eerste uitgeserveerd, en zodra hij zijn maaltijd had genuttigd, iedereen klaar moest zijn met eten en halsoverkop van tafel moest om aan te treden. Vaak hadden zij hun maaltijd dan nog niet helemaal kunnen nuttigen, omdat zij hun bordje later geserveerd kregen.

Leuk; Ik kreeg een foto door van een vriendin die de Italiaanse pruimentaart had gemaakt, met als commentaar dat die zalig en heerlijk luchtig was! Helemaal leuk als mensen je even laten weten dat iets gelukt en lekker was! Ik ga me nu klaarmaken voor vanavond, ik wens je een hele mooie zondag!

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page