top of page
  • Monique Jansen

Kerstfeest


Wij hebben nooit een piek... in de boom;-) Daar hangen wij altijd een paar Cherubijnen. Het optuigen van de Kerstboom is hier altijd 'een ding', maar als de boom in vol ornaat staat en de geur van dennen zich door het huis verspreidt, ben ik er erg blij mee. Dit jaar een andere Kerst dan 'normaal', net als voor iedereen wereldwijd. Wat wel als 'vanouds' was; Op Kerstavond het gourmetstel uit de kelder gehaald en een gezellige avond gehad. Op Kerstavond mag elk kind één cadeautje onder de Kerstboom uitpakken. Er zat een spel bij, Pubquiz. Dat hebben wij na het dessert gespeeld. Kerstochtend worden de andere cadeautjes uitgepakt. Op een paar cadeautjes na, was alles op tijd binnen. Dat moest dit jaar natuurlijk online gekocht worden. Iedereen was blij met de met zorg uitgekozen cadeau's. Geen groot Kerstontbijt deze dag, opa en oma zouden komen lunchen. Nu was ik wel 'kookmoe', maar me er met een soepje en een hoofdgerecht van af maken is mijn eer te na. Ik had een paar mooie hapjes voor bij de bubbels. Italiaanse kaastaartjes en Geitenkaas-honingvierkantjes. Deze kun je van tevoren klaarmaken en daarna, net voordat de gasten komen, in de oven schuiven. Daarna had ik een klein hapje van mijn gerookte Ganzenborst. (Je kunt ook gerookte eendenborst kopen, en zo zelf dat hapje klaar maken. Kost echt geen tijd!) Hier had ik een klein beetje rucola bij, aangemaakt met wat Balsamico van Dadel en Vijg met wat olie, zout en peper. Als toefje en voor de kleur wat Cranberry-compote. De Balsamico heb ik van een lieve kokkerel-vriendin gekregen, en past super bij de rooksmaak van de gans. Als soepje had ik de Knolselderijsoep gemaakt. Ook die heb ik al een dag van tevoren gemaakt, hoefde alleen nog maar opgewarmd te worden.

Het was droog, dus de Kamado aangestoken en daarop de Lamsrollade bereid. Lekker eerst een uurtje op een lage temperatuur gerookt, en daarna 'dichtgeschroeid'. Als bijgerechten een aardappelpuree, stoofperen, zuurkool, rode port saus, cranberry-compote en hazenpeper. Alleen de aardappelpuree heb ik nog moeten maken, de rest had ik uit de vriezer gepakt. Een vriendje van jongste zoon, Hidde, is zijn eigen Kaasbedrijfje begonnen. Bij hem had ik een mooie kaasplank besteld met verschillende heerlijke 'uitloop-kazen'. Bij hem kun je kaas bestellen en hij bezorgd in Woerden aan huis (kaasknaller03@gmail.com).

Om het af te maken een Bramentaart, ook een recept 'uit de oude doos'. Ik sla misschien wel een beetje door, dat zal wel mijn 'Indo-bloed' zijn... Daar gaat het namelijk om samen zijn en lekker en voldoende eten. Niemand die er nog aan denkt op de weg naar huis langs Ome Mac te rijden. Gewoon lekker voldaan schaamteloos uitbuiken op de bank. Tweede Kerstdag zouden wij met vrienden gevierd hebben, maar door de Corona-omstandigheden hebben we met ons gezin kliekjes gegeten. De hondjes hebben ook een mooi Kerstdiner gehad, die hebben het gourmetvlees dat over was gekregen. Ik ben bang dat het de laatste Kerst van onze oude hond is...


Op naar Oud en Nieuw, ook dat zal een andere invulling hebben dan 'normaal'... Mocht je voor Oudjaarsavond recepten van warme hapjes zoeken, de hapjes die ik had gemaakt zijn snel, gemakkelijk, goed van tevoren voor te bereiden en erg lekker. Alvast een goed uiteinde!

59 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page