top of page
  • Monique Jansen

Huiswerk


Ja, je leest het goed! Want als je binnenkort gevulde koeken of gevulde speculaas wilt maken, moet je van tevoren aan de bak: Met de amandelspijs. Met de 3 ingrediënten op de foto maak je die. Kind kan de was doen;-) Het moet alleen wel even de tijd krijgen om de smaken in elkaar te laten trekken, en een keukenmachine is wel zo handig hierbij.

Ik heb deze afgelopen week gemaakt, en zal binnenkort óf gevulde koeken óf een gevulde speculaas maken. Met het recept heb je een pond amandelspijs, dat is voldoende om zowel de gevulde koeken als de gevulde speculaas te maken (dus je hoeft niet te kiezen;-)). Je kunt het weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

Natuurlijk kun je het kant en klaar kopen, maar nu weet je dat er daadwerkelijk alleen maar amandelen, citroen en suiker in zit, en geen andere ingrediënten die er eigenlijk niet in thuis horen. Door de citroen heb je een vleugje citrus-smaak voor een frisse toon.

Die gevulde speculaas doet het altijd goed hier in huis. Als die in de oven zit, en de jongens thuis komen van school zijn die meteen razend enthousiast en kunnen niet wachten om aan de thee of warme chocomelk met een punt van die gevulde speculaas te krijgen.

Die gevulde koeken maken is wat meer werk, helemaal omdat ik een iets kleinere maak dan de ‘gewone’ gevulde koeken. Maar die kleintjes zien er zo schattig uit, een soort baby-variant op de grote broer. Meestal is eentje te weinig… En neem van mij aan: Als je beide koek-recepten een keer zelf gemaakt hebt, smaken die van de bakker echt niet meer zo lekker…

Ik had ook een nieuwe pot met wodka en suiker met wat rozenknopjes in de maak, maar vond dat er wel iets meer rozenknopjes bij mochten. De geur van deze rozenknopjes is zó subtiel en de kleine hoeveelheid rozenknopjes die ik had toegevoegd was te weinig... Ik had de eerste paar rozenknopjes in een bakje gekocht tijdens onze vakantie-dag in Amersfoort bij 'het Lokaal'. Een ontzettend leuk soort mini-winkeltje met allerlei streekproducten en bijzondere (etenswaar-)dingen. Mooi en ontzettend lekker brood en kaas uit o.a. Kamerik en Montfoort. Ik had dus meer rozenknopjes nodig. Ik weet dat in Iran vaak met rozenknopjes en rozenblaadjes gekookt wordt. Nu winkel ik graag bij de 'Buurtwinkel' in Woerden. Dat is een winkeltje met een Afghaanse eigenaar. Als er iets is dat ik nodig heb en hij niet in zijn assortiment heeft, gaat hij voor mij op zoek en bijna altijd met succes! Zo heb ik daar ook mijn biologische citroenen voor de Limoncello besteld. Ook voor de rozenknopjes ging de eigenaar zijn best voor me doen, en vandaag had hij deze binnen. Ik heb meteen de pot wodka aangevuld met deze heerlijk zacht geurende roze knopjes. Maar ja, ook hier is het een soort 'huiswerk'... Nu moet ik weer geduld hebben voordat het 'klaar' is... Maar het wordt vast errug lekker!34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page