Jachtvriend Dennis wil graag met zijn prachtige kleine Münsterlander Sophie gaan fokken. Wil je een stamboom bij het nestje kunnen voegen, moet je aan allerlei eisen voldoen. Onder andere een show hebben gelopen en daar moet je hondje minstens het predicaat ‘zeer goed’ ontvangen hebben. Ook moet je kunnen aantonen (bij jachthonden) dat jouw hondje aan de eisen van de Rasvereniging voldoet met (jachthonden-) proeven. Dit is echt een leuk hondje, vrolijk, mooi en lief, maar er zit ook een ‘goede kop’ op. Dat laatste is voor mij altijd belangrijk bij dieren. DSD zijn ‘mijn’ ras, maar mocht er ooit een ander ras in huis komen, dan zou (een nakomeling van) deze Sophie zeer welkom zijn. Of van Pim, een hele leuke ruwharige teckel, waar ik onlangs een foto van heb geplaatst in een blog.
Ik had echter niet op zitten letten, ik dacht dat er een proef buiten plaats zou hebben, maar het bleek een showtje binnen te zijn. In Hazerswoude, hier om de hoek, georganiseerd door de Kynologenvereniging Rijnland Leiden. Natuurlijk ga je daar even neuzen als een jachtvriend met zijn gezin uit Drenthe hier naartoe gaat. Ik schrik als ik grote gele borden onderweg zie met welke route er gereden moet worden om bij deze show te komen, en helemaal als ik verkeersregelaars en de hoeveelheid auto’s, caravans en campers met nummerborden naast Nederland ook uit Duitsland, Frankrijk, België , het VK en Polen op de parkeerplaats zie. Ik stap uit en volg de stroom mensen en honden met compleet volle karren (!) en bolderwagens. De show is in een grote kas, en is afgeladen met hondenliefhebbers en viervoeters. Gelukkig zie ik het ras van de jachtvriend en staan zij daar ook bij. Lieke, de stoere dochter van Dennis, zal met Sophie door de ring gaan lopen. Het is haar eerste keer. Ze is best zenuwachtig, maar daar is niets van te zien, hoewel ze wel iets stiller is dan normaal. Als het zover is, mogen Sophie en Lieke de ring in. Er wordt vanuit verschillende hoeken nauwkeurig door 3 juryleden naar het hondje gekeken.
Lieke en Sophie moeten een paar rondjes draven en weer wordt het hondje van alle kanten aangestaard. Dan mogen Lieke en Sophie de ring verlaten en zijn andere hondjes van dit ras aan de beurt om beoordeeld te worden. Uiteindelijk, als alle kleine Münsterlanders aan de jury voorbijgekomen zijn, wordt er een aantal, waaronder Sophie, weer in de ring geroepen en worden de honden nogmaals beoordeeld. De jury heeft bepaald: De mooiste van de dag is Sophie met de score 'uitmuntend'! Daar waar Dennis en zijn gezin dachten dat zij naar huis konden, bleken zij nu nog tot minstens 15.00 uur te moeten wachten, want er volgt voor de best beoordeelde hondjes nog een ronde. Ik besluit huiswaarts te gaan, maak op weg naar de uitgang nog een paar foto’s van hondjes- en eigenaren, want zoiets had ik in het echt nog nooit gezien. Ik behoud mij van commentaar, maar de foto’s spreken boekdelen.
Ik heb meer leuke dingen gedaan. Woensdagavond hadden wij een hele leuke en leerzame workshop georganiseerd; Het slachten en panklaar maken van ganzen. Omdat er veel ganzen geschoten moeten worden om zoveel mogelijk schade te voorkomen. “Provincies hebben in 2021 bijna 37 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade uitgekeerd. Dat is ruim 5 miljoen meer dan het jaar ervoor. Een belangrijke oorzaak hiervan is de stijging van de prijs van gras dat door ganzen wordt gegeten. Ook het aantal aanvragen voor tegemoetkomingen is met 12% toegenomen. De grauwe gans is verantwoordelijk voor bijna 19 miljoen euro aan uitgekeerde faunaschade en staat daarom stipt op nummer 1 als meest schadeveroorzakende soort. “; Aldus de KNJV. Om wel iets met het vlees van de geschoten ganzen te doen, moet je natuurlijk wel weten hoe je zo’n gans slacht en vervolgens panklaar maakt. Ik heb deze avond ook weer iets nieuws geleerd, een Cackling-gans. Dat is de kleinste soort uit de familie van de Canadese ganzen (die laatste worden hier ook geschoten, uitheemse soort).
De Cackling heeft meer het formaat van een Brandgans, wel de tekening van een Canadese gans, maar de veren hebben een bronsachtige gloed. Ook hoe je kunt zien dat een gans jonger is dan 1 jaar. Dan heeft de gans nog grijs op de punt van zijn snavel. Er is nog een manier om dat te kunnen zien: Aan de groeiklier. Dan moet je echter wel eerst het dier geschoten hebben, want deze klier zit net onder de anus in het achterlijf. Eenden hebben deze klier ook, en deze verdwijnt na een jaar als de eend geslachtsrijp is. Ganzen zijn vanaf hun 3e-4e levensjaar geslachtsrijp, en volgens deskundige Arjan zal deze klier er daarom iets langer in volle grootte aanwezig zijn dan bij de eend. Deze klier lijkt dus een beetje op zwezerik, die is ook alleen bij jonge zoogdieren te vinden, en verschrompelt naarmate zoogdieren volwassen worden.
Maar er was een extraatje deze avond: Worstjes maken. Leo is bezig met de opleiding tot worstenmaker bij de Slagersvakschool, en wilde graag zijn kennis met ons delen. Het was ontzettend leuk om met mooie producten en professionele machines hele lekkere basisworsten te maken. Hiermee kun je uiteindelijk ook weer eindeloos variëren met kruiden, specerijen en andere dingen (kaas bijvoorbeeld). De borrel achteraf was weer gezellig, en hier hebben we een paar van onze zelfgemaakte worsten kunnen proeven, maar ook van de grillworsten met galapeño en cheddar die Leo van tevoren had bereid. Ik geef je echter vandaag een totaal ander recept: Vissoepje van garnalen, vis en venkel. Door de venkel een vleugje anijs in het aroma en de smaak wat super werkt in combinatie met de vis in deze soep. Mocht je nog een lekkere soep willen voor de komende paasdagen dan is dit een aanrader! Ik zal vanaf woensdag elke keer een paar links in het blog zetten met tips voor recepten die je met de Pasen zou kunnen serveren.
Comments