top of page
  • Monique Jansen

Herfst ;-(

Wat hebben we een mooie nazomer gehad, maar afgelopen donderdag was het dan toch zover. Ik ging met de honden 's morgens vroeg naar buiten en het voelde meteen 'anders'. De herfst heeft zijn intrede gedaan. De lucht had een andere kleur, de wind was fris, het was vochtig en ik snoof de geur van de herfst in.

Ik had onlangs een programma van de BBC gezien van Nadiya Hussain, winnares van de Great British Bake Off van 2015. Ik vind het altijd een feest om naar haar te kijken. Ze bakt met passie en is gewoon ontzettend leuk en grappig. Ze had die aflevering Pasties gemaakt. Ik weet niet precies hoe het werkt in mijn hoofd, maar zodra de herfst dan merkbaar gekomen is, heb ik 'comfortfood' nodig. En pasties leek mij een goede manier om dan ook maar in huis de herfst in te luiden. Ik heb haar recept opgezocht, en wel iets aangepast omdat ik geen munt of lam had, maar wel runderlappen. Terwijl het deeg rustte in de koelkast ben ik de vulling gaan snijden met dat wat ik in huis had en wat op moest binnen een paar dagen. Helaas, het was wel lekker, maar doordat het deeg te 'hard' is, was het niet het comfortfood dat ik bij het recept in gedachten had. Deze komt dus niet bij de recepten. Maar... omdat ik bij het doen van de boodschappen allerlei mooie groentes zag voor een ratatouille en champignons voor een lekkere gebonden soep, hebben we de dag erna wél comfortfood gegeten.


Comfortfood is waar je 'warm' van wordt, dat omarmt je met hitte, waar je lekker 'voldaan' van wordt... Het werd ratatouille (meteen een grote pan gemaakt en daarvan porties ingevroren), met aardappelpuree en gebraden kippendijen met een kick van chili's en een lekkere jus die je goed kunt mengen met de puree. Ik had zoveel champignons dat ik hier een soep, maar ook nog twee hapjes van had gemaakt. Terwijl de bouillon voor de soep trok, heb ik de champignons gesneden en die gebakken. Een paar champignons heb ik gevuld met Roquefort en een stukje stokbrood van de vorige dag met wat van de gebakken champignons belegd met daarop kaas. Helaas had ik geen Havarti (Deense kaas, die is hierop het lekkerst) in huis, maar wel een mooie roodschimmel streekkaas uit Montfoort, de Doruvael.

Jammer van die Pasties... Die was lekker, maar gezien de tijd die er in is gaan zitten, niet lekker genoeg. Ik hoop deze week eindelijk weer eens mijn Esterhazy te maken. Dat wilde ik afgelopen week al doen, maar er is een reden dat ik erbij geschreven had "voor de uitslovers onder ons'. Je moet daar wel de zin en de tijd voor hebben en nemen.


Enfin, nu het recept van de Crostini met champignons en knoflook. Altijd lekker als hapje vooraf, voor de herfstige zondag bij de haard met een wijntje, of gewoon omdat je 'm verdient!


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page