top of page
  • Monique Jansen

Hazendag

Bijgewerkt op: 24 nov. 2022


In Utrecht is de jacht op het haas gesloten, maar in Noord-Holland kunnen hazen (gelukkig) nog bejaagd worden. Daar zijn veel bollenkwekers, en die hadden ook nog eens veel schade van de vele hazen die daar lopen. De hazen maken legers in de bollenvelden. Zij krabben daar de bloembollenbedden open om daar een leger (waar zij liggen) te maken. Lekker uit de wind, maar de bollen komen daardoor vrij te liggen en de bedden worden weer verder opengemaakt door de vele kraaien en kauwen in het veld. Een hoop schade, want het gaat om honderden euro’s per meter. De jacht op het haas is van 15 oktober tot en met 31 december. Nu zijn er in bepaalde provincies veel hazen (in Utrecht bij bijvoorbeeld in de Lopikerwaard struikel je bijna over de hazen), in andere provincies (bijvoorbeeld Drenthe) zijn er weer erg weinig hazen.

Een goed jachthouder weet ongeveer hoeveel hazen er in zijn jachtveld lopen. Dat gebeurt onder andere door meerdere tellingen per jaar. In het jachtseizoen wordt wild ‘geoogst’. Ik vond dat altijd een nare benaming voor jagen op wild, maar eigenlijk is het wel een vorm van oogsten. Je zorgt er als jager voor dat het wild een zo goed mogelijke biotoop heeft. In het jachtseizoen zorg je voor balans door beheer, en oogst je wild door bejaging. Zo voorkom je niet alleen ziektes die uit kunnen breken als er van een soort te veel dieren leven binnen een bepaald gebied, maar ook dat er minder schade is voor de grondbezitters; De boeren, fruittelers en/of bloembollenkwekers. Jagen is voor de meesten geen hobby, maar een levensstijl.

Zo’n Hazendag is voor een jachthouder altijd een bijzondere dag. Dan pakt hij of zij groots uit, omdat het wild is dat ‘in zijn veld’ leeft geoogst wordt, een soort oogstfeest dus. Er worden vrienden uitgenodigd om te komen jagen en drijven. Het is dus echt bijzonder als je voor zo'n dag wordt uitgenodigd. Jagers worden in de watten gelegd met lekkernijen bij de koffie en er wordt vaak een lekkere lunch en/of diner voorgeschoteld aan de gasten. Ook hier in dit jachtveld bij jachthouders Peter en Falco is het afgelopen zaterdag één groot feest. In de ochtend wordt iedereen om 8.00 verwacht en wordt er koffie met lekkers gegeten en gedronken. Dan wordt het serieus, er wordt besproken hoe de ochtend er uit ziet met de verschillende driften. De regels waren al bijgevoegd bij de uitnodiging, maar worden nog even doorgenomen. Wat er geschoten mag worden, veiligheid met het wapen en ook dat ‘teruggeslagen’ hazen (die achter de drift komen) niet geschoten worden. Er mag vooral niet op de bloembollenbedden gelopen worden in verband met de schade die je dan veroorzaakt. Daarom is er ook maar één hondje mee, Lola de labrador, die deze dag topwerk heeft geleverd.

Er lopen veel hazen in het veld, en de eerste paar driften zijn ze ook behoorlijk ‘los’ (dan gaan ze snel op en vroeg van hun plek). Met de lunch zijn er al 14 hazen binnen. Er zijn er ook voldoende ontsnapt. Die zijn dan over een sloot gesprongen of teruggeslagen. Ik ben blij als ik mijn eerste haas heb kunnen schieten, dan is de druk eraf, dan heb ik buit en een kans goed benut. Voor jachthouders is de druk altijd groot dat genodigden een kans krijgen buit te kunnen bemachtigen, maar voor de uitgenodigde jagers is de druk er om die kans ook te benutten. Ik heb in dit jachtveld ook mijn allereerste haas kunnen schieten, op 30 december 2017. Ik had net kersvers mijn jachtakte. Wat was dat spannend, en dat is het nog steeds, hoewel ik wel meer ervaren ben en weet wat me te wachten staat. Er zijn vandaag twee juniorjagers mee, eentje met wapen, de ander nog als drijver. Het is voor de juniorjager met wapen zijn eerste hazenjacht. Ik merk dat hij het best spannend vindt. Maar de jagers in dit gezelschap zijn allemaal zeer relaxt, leggen goed uit wat de bedoeling is en denken mee met waar de juniorjager de meeste kans heeft zijn eerste haas te kunnen bemachtigen.

Het is prachtig weer, hoewel het na de tweede drift toch even gaat regenen.

Na een heerlijke lunch die is bereid door Coba, de vrouw van de jachthouder, gaan wij die middag nog een paar driften doen op andere stukken in het jachtveld. Nu zitten de hazen niet meer zo los als in de ochtend, ze vertrekken laat. Ook hier krijgen wij voldoende kansen en zijn er ook genoeg hazen die volgend jaar voor mooie nakomelingen kunnen zorgen. Een haas lag zo vast, dat een jager er bijna over struikelde. Die keek hem aan, en die heeft deze jager ook laten lopen. Na de laatste drift rijden we terug naar de ‘jachthut’. Ik rijd mee met de Friesche tweeling Henk en Johan. Die hebben samen een soort “Beavis en Butt-head-lach” waar ik niet van bijkom als ik me al aan het bescheuren ben om de ‘TUKKERFM’-zender in de auto. We hebben aan het einde van de jachtdag een mooi tableau. Peter dankt alle jagers en drijvers met een mooi woord, Cas dankt de jachthouders namens alle jagers en drijvers met een dankwoord.

Dan wordt het wild doodgeblazen. Ik had eindelijk er aan gedacht mijn jachthoorn mee te nemen, maar het mondstuk ontbrak… Er wordt een jachtbitter gedronken met een Waidmannsheil en Horrido. Daarna kleden wij ons om en gaan we naar Restaurant De Foyer in Callantsoog, waar de jachthouder een speciaal voor ons gemaakt Wilddiner heeft laten maken. En jeetje mina, wat was het lekker! Ik heb een afbeelding van het menu gemaakt, het was echt zalig, maar ontzettend veel. Het dessert paste er gewoonweg niet meer bij! Ik heb erg mijn best gedaan, maar ben tot halverwege gekomen. Ik heb intussen om de recepten gevraagd, ik hoop dat de chef deze opstuurt, zodat ik het thuis nog eens na kan maken. Dit zijn dagen met een gouden randje, ik voel me echt vereerd dat ik hiervoor uitgenodigd word ❤️🤭!

De hazen zijn vanmiddag, na de eerste wintertraining die ik met Soof heb gedaan (omdat Fien loops is), geslacht en panklaar gemaakt. Daar wordt binnenkort een lekkere Rillette van haas en een Hazenpeper van gemaakt. Maar ik hoop eigenlijk het recept te krijgen van De Foyer, dan wordt het in plaats van Hazenpeper een Hazen-hachee. (En kan ik dat recept weer met jou delen!)


Haha, vergeet bijna het recept van vandaag op de site te zetten, de Terrine van ree dit keer. Maar deze kun je ook goed maken van rund als je niet makkelijk aan een ree kunt komen. Als je deze maakt, kun je er gemakkelijk twee verschillende voorgerechten van maken; De terrine van ree, maar ook een Truffel- cappuccino.

Dan heb je prachtige voorgerechten als je vrienden te eten krijgt of voor de Kerstdagen. Alles is van tevoren klaar te maken. De bouillon hoef je voor het serveren alleen op te warmen en de slagroom kun je ook van tevoren al maken. Alleen nog even samenstellen dus!


Ik heb ook mijn plank binnen die ik had besteld. Ik had van mijn kaasboer al een paar mooie plankjes gekregen en had er een grote bijbesteld voor mijn hinde. Dan heb ik straks alle herinneringen die ik samen met Cas en Melvin heb mogen beleven naast elkaar aan de muur hangen.


Coba, alvast van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag morgen! Maak er een mooie dag van. Melvin, er komt binnenkort een pakketje naar je toe hoor! En mannen, ik zie de meesten van jullie weer in die Heimat donderdag. Alvast een voorspoedige reis! Henk, ik hoop dat we gezellig samen kunnen rijden.105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page