top of page
  • Monique Jansen

Happy Newyear!


Ik wens je een gelukkig, maar vooral een gezond 2023!

Mooie dagen gehad? Je kokkerelkunsten gelukt? Genoten met dierbaren? Ik heb onder andere een Fries Visfestijn beleefd. Ik had al stoere verhalen gehoord, maar nu heb ik het mee mogen maken. Op naar Friesland naar jachtvrienden Henk en Johan. We zouden eerst ook op de ganzen gaan, maar doordat een bestelling hier een dag later kwam, moest ik helaas overdag in de keuken staan. In de middag ben ik afgereisd naar Friesland. Helaas regende het. Henk en Johan hadden daarom de ruimte naast het huis gezellig gemaakt, maar zoals dat bij veel feestjes gaat, zit iedereen daar waar het eten wordt bereid. Dat was overdekt in de dubbele garage.

De rookoven (wat een ding, daar ben ik echt jaloers op!) stond al een tijdje aan en was gevuld met ganzenborsten en kipfilets. De pan met frituurvet, die op een brander bovenop de barbecue was geplaatst, was al op temperatuur en de sliptongen lager er al in te spetteren. Ik had een paar flesjes ‘Heesterkanter limonade’ mee en wat spekkoeken. Nadat ik iedereen gedag had gezegd, kreeg ik een stoel aangeboden en meteen een gebakken sliptong. Die eet je uit de hand. Eerst de graten aan de zijkanten verwijderen en in de emmers die her en der waren neergezet gooien, de filets kon je er zo van af trekken. Heerlijk! Ondertussen werd de frituurpan gevuld met gamba’s. Emmers vol sliptongen, scholfilets, zalm, dozen met kibbeling en gamba’s… Ik wist niet wat ik zag. Het was echt leuk, en verschrikkelijk lekker! Toen de ganzenborsten en kipfilets gerookt waren, werden er 5 zalmzijdes in de rookoven geplaatst. Ik heb echt lekker gegeten! En toen ik naar huis ging, kreeg ik nog gerookte gans, kip en een zalmzijde mee naar huis. Het was één groot feest. Ik heb geen idee tot hoe laat zij zijn doorgegaan. Het was een soort zoete inval aan gasten, en vaak zijn dat de leukste feestjes!

Eerste Kerstdag hebben wij met de schoonfamilie een heerlijk diner gehad bij een restaurant in Boskoop. Tweede Kerstdag hebben wij met ons gezin genoten van een Truffel-cappuccino gemaakt van een wildbouillon. Als hoofdgerecht had ik Gevulde fazanten met Stoofpeertjes, Yorkshire puddings met een goede saus en rode kool met appeltjes. Die fazanten die ik mee had genomen uit Frankrijk bij de jacht daar. Als dessert had ik een IJstaart gemaakt; IJstaart met speculaas en eierlikeur. Die moet je van tevoren klaarmaken. Dat is fijn, want deze hoefde ik alleen even van tevoren uit de vriezer te halen, in plakken te snijden en een beetje opleuken met wat slagroom. (Ik was de amandeltjes vergeten…) Fijn om weer eens voltallig met ons gezin samen te zijn.

Ook nog een prachtige Hazendag gehad, in het veld waar ik 5 jaar geleden mijn allereerste buit heb kunnen bemachtigen, een haas. Het weer zat helaas een beetje tegen, het was ontzettend nat en het waaide erg hard, waardoor de hazen erg rillig waren. Sommigen van ons waren tot op hun onderbroek natgeregend, omdat de weersvoorspellingen positiever waren dan het daadwerkelijke weer. Lieke’s laarzen hadden zich gevuld met regenwater, maar ze heeft zich zo kranig gedragen! Net als Thijs trouwens! Na de jacht hebben we met z’n allen weer van een heerlijk wilddiner mogen genieten bij De Foyer. Cas had mijn reegeit bij Jeroen B opgehaald en voor mij meegenomen. Ze is prachtig geworden. Deze dag was er weer één met een gouden randje.

Helaas ging de jaarlijkse jacht bij Jan op Oudejaarsdag niet door. Er was in Mijdrecht vogelgriep uitgebroken, waardoor alle jachten gecanceld werden. Maar we hebben elkaar wel gezien, want wat er normaal gesproken na de jacht is, heeft wel door kunnen gaan; Oliebollen eten en gezellig bijkletsen! Jan heeft, net als wij, twee Duitse staande draadharen, Finn en Thor. Thor zou zó het ondeugende broertje van (stoute) Fien kunnen zijn! Daarna ben ik naar huis gegaan om mijn bijdrage voor ons Oud en Nieuwfeest klaar te maken. Deze avond vieren wij met vrienden. Dan maakt iedereen een gang met een bijpassende drank, en hebben wij een avondvullend programma. Ook hier was het weer één groot feest! We hadden elkaar al (veel te) lang niet gezien. Vandaag is iedereen in huize Jansen aan het bijkomen van de feesten van de vorige avond. Beetje dutten op de bank, een beetje eten, om vervolgens weer ‘bankzaken’ te verrichten. Ons eerste goede voornemen zit in de pijplijn, met vriendinnen een feest organiseren met als motto ‘Vier het leven’. Hieronder een impressie van de afgelopen (feest-)dagen. Jeroen, ik heb een paar foto’s van jou gebruikt, die waren zo mooi!67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page