top of page
  • Monique Jansen

Hamburg is sexy


Nog nooit geweest, maar ik had wel gelezen dat het ‘het Venetië van het Noorden' was. Tijd om daar een keer naartoe te gaan. Met vrienden proberen wij elk jaar een stedentrip te maken. Nu, twee jaar na onze laatste trip, was het eindelijk weer eens zover. Met het vliegtuig was nog een beetje spannend, dus besloten wij sowieso met de auto te gaan. De heenreis was erg druk onderweg. We deden er langer over dan gepland, maar kwamen op een mooi tijdstip aan, even ‘de veren schudden’ (zoals Cas dat altijd zo mooi zegt) om daarna bij daglicht nog een kleine stadswandeling te maken en pardoes op een leuk terras nog even een wijntje te drinken. Bleek een leuke tent te zijn, en er kwam net een tafeltje vrij in het restaurant. Wat een leuke kaart! Het restaurant heet ‘Schönes Leben’, en zo voelde het ook. Heerlijk gegeten, leuk personeel en een zalige Weissburgunder gedronken.

Zaterdag een mooie stadswandeling gemaakt. Het weer zat erg mee, een beetje bewolkt, maar naarmate de dag vorderde, werd de hemel blauw en konden wij op een aantal terrasjes genieten van de zon en het uitzicht. Wat een leuke en relaxte stad. Ik snap waarom het de eerdergenoemde bijnaam heeft gekregen, de stad heeft zelfs meer bruggen dan Amsterdam en Venetië bij elkaar, 2500 stuks! Er is veel gebombardeerd tijdens de oorlog, waardoor er zowel oud- als nieuwbouw in het centrum te vinden is. De voormalige pakhuizen bij de oude haven zijn of worden gerestaureerd en verbouwd tot kantoren en/of appartementen, prachtige panden. Hapjes bij een Portugees restaurantje in de Portugese wijk en in de avond bij restaurant ‘Bullerei’ gegeten. We hebben wel wat kilometers gemaakt die dag, 17 stonden er op te teller!

De volgende dag naar de ‘Fischmarkt’ gegaan. Dat moet een belevenis zijn met mooi weer en mondkap-loze tijden. Nog even doorgewandeld en besloten een boottrip te maken over de Elbe en langs een gedeelte van het havengebied. Ook hier hebben we het getroffen met het weer, maar een paar minuutjes een paar spettertjes gehad, en verder een straffe, maar warme wind. Nog bij tentje naar binnen gegaan om wat te eten en te drinken, dat werd ‘Eier Carl’. De naam dankt dit restaurant aan de zelfgemaakte Eierlikör. Met mijn leeftijd kun je die ongegeneerd bestellen 😉 En deze was toch lekker! Er was keuze uit 4 soorten, ik heb voor de vanille gekozen. Je drinkt ‘m ijskoud in een soort shotjes-glas. Heerlijk! Daar meteen maar besloten een flesje mee naar huis te nemen. Nog een Schnitzel mit Pommes en toen de weg naar huis aangegaan. Het plaatselijke gerecht stond op de kaart, ‘Labskaus’. Nu ben ik wel van de streekproducten uitproberen, maar dit oude Zeemansgerecht heb ik even overgeslagen…een mengeling van gehakt of cornedbeef gemengd met aardappelpuree en bietjes, ui, vet, wortel, selderij en kruiden. Door de bietjes krijg de egale brei een roze kleur. Daar bovenop nog een spiegelei wat rode bietjes, augurken en dan óók nog een zure haring🤮. Je snapt nu vast mijn keuze voor de Schnitzel…


Hamburg is dus de reden geweest dat ik geen blog had geplaatst op zondag, ik was de hort op met manlief en vrienden. Deze vrienden zullen een bijzonder weekend krijgen, hun oudste zoon gaat samenwonen. Dat zal wel even wennen zijn.


Ik geef jou vandaag het recept van de Stoofpeertjes. Ik had van een vriendin mooie stoofperen, de echte Gieser Wildeman, uit haar eigen boomgaard gekregen. Het was echt weer om deze klaar te maken. Het schillen duurt even, want als je toch deze peertjes 3-4 uur laat pruttelen, kun je er net zo goed maar heel veel tegelijk maken. Ik vries ook porties in, zodat als we een mooi stuk wild of braadstuk hebben, ik er meteen al een bijgerecht bij heb. Sommigen koken deze in z’n geheel, met klokhuis en al. Maar ik vind het prettiger om de gehalveerde peertjes te koken. Geen gedoe meer met pitjes of een hard stukje klokhuis die je weer uit je mond moet peuteren tijdens het eten. Je zou ook andere peersoorten kunnen gebruiken, maar de Gieser Wildeman is de lekkerste, kookt mooi rood zonder extra toevoegingen en het vruchtvlees blijft mooi stevig.

Komende week ook geen blog, dan ben ik weer iets anders aan het doen. Maar ik heb daarna wel een leuk recept voor een lekker koekje en ik hoop nog wat inspiratie op te doen voor een aantal nieuwe tapas-gerechtjes.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page