top of page
  • Monique Jansen

Elmer Fudd

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2023


Dat idee hebben mijn voetbalmoeder-vriendinnen volgens mij als ik over jacht, schieten en jachthoornblazen vertel. Natuurlijk lachen, gieren brullen we (sowieso) wat af als wij samen zijn, maar ze wilden ook wel een keer mee om te ervaren hoe het schieten in zijn werk gaat. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had voor vandaag de baan gehuurd bij Van Seventer in Harderwijk, de schietbioscoop. Daar leer/kun je met de kogelbuks schieten op stilstaand en bewegend ‘wild’. De dames hadden geen idee, maar wilden het heel graag een keer meemaken. Legitimatie mee, schoenen die prettig en stevig zitten en een vest/dun jasje, omdat het in de schietbioscoop zelf de buitentemperatuur heeft. De A28 was afgesloten (ik was vergeten van A naar beter te raadplegen), dus hadden we een kleine omweg via de A27.

Daardoor waren we iets later dan ik had gehoopt bij de schietbioscoop, maar gelukkig was er alle tijd en rust om eerst koffie te drinken. Voordat de dames uit de auto stapten, wilden ze mij wel laten weten goed voorbereid te zijn, en toverden zij 4 ‘jagershoedjes’ uit een tas. Ik kwam niet meer bij, net als een jager die zojuist de parkeerplaats op kwam lopen. Hij heeft een paar foto’s van ons gemaakt. Petra van Seventer opende de deur en ook zij moest proesten van het lachen toen zij ons voor de deur zag staan met onze hoedjes.

Ook Lucia nog even kunnen knuffelen. Zij was voorbij gereden en had mij zien zitten. Het was alweer even geleden dat wij elkaar hadden gezien, en het was zo leuk dat ze even van de gelegenheid gebruik maakte om mij gedag te zeggen! Terug naar de uitleg: Eerst kregen de dames uitleg over de kogelbuks en met welk kaliber zij zouden gaan schieten. Daarna zijn we de bioscoop ingegaan, en mochten zij voelen hoe groot de trekkerdruk was. Daarna mochten zij vanaf een kansel op een afbeelding van een zwijn richten en vuren. Ze deden het hartstikke goed. Bij het eerste schot schrokken zij wel van de knal, hoewel wij allemaal gehoorbescherming op hadden.

Daarna mochten zij staand op een lopend zwijn schieten. Ze vonden het een hele mooie en nieuwe ervaring. Tussendoor werden vragen over de jacht beantwoord. Het was echt heel erg leuk, en voor de meiden is er nog meer begrip over wat jagers doen en waar je als jager aan moet denken wat veiligheid en snelheid waarmee jagers moeten beslissen om wel of niet te schieten. Na ruim een uur op de baan te hebben vertoefd, zijn we teruggegaan naar de huiskamer, waar ook de doeken van jachtvriend Franz hangen. Petra had voor ons een heerlijke lunch gemaakt, een zalige zelfgemaakte kippensoep en broodje met een eigengemaakte kroket. Petra is een echte kookprinses, en heeft altijd wel iets lekkers gemaakt als er gasten komen. Ook nu vielen wij met onze neus in de boter, Petra had net van de week zelfgemaakte 'ossenworst' maar dan van een zelfgeschoten hert gemaakt. Die was zalig op smaak! Na de lunch zijn we huiswaarts gekeerd en hebben we nog heerlijk na kunnen kletsen in de auto. Het was weer één groot feest met mijn vriendinnen. Het volgende probeersel is golfsurfen met z’n viertjes, maar dat pas als de buitentemperatuur en de temperatuur van het water wat gestegen zijn.

Ik zou het blog van vandaag weer wijden aan Paasrecept-ideetjes, en ik heb er weer een aantal waar je vast wel iets mee kunt. Als hapjes kan ik je de Caprese-hamburgertjes aanraden. Daar komt geen pan aan te pas, van tevoren te bereiden en het ziet er heel feestelijk uit. Op dezelfde plank kun je de Röstirondjes met gerookte zalm, de Geitenkaas-honingvierkantjes en het Gerookte forel-komkommer-hapje presenteren. Bij de Röstirondjes komt er een pan aan te pas om de Röstirondjes te bakken, en bij de Geitenkaas-honingvierkantjes de oven. Alles is goed van te voren voor te bereiden en te maken. Alleen nog het samenstellen of in de oven schuiven net voordat je het wilt serveren.

Als je een soepje wilt, zou je de Romige aspergesoep kunnen maken. Ook deze kun je een dag van tevoren maken en alleen nog even opwarmen net voor het serveren. Voor de uitslovers met een 3-gangen brunch heb ik een lekkere Paasrollade van kip met ei. Daar kun je al dik gesneden aardappelen onder doen en die tegelijkertijd in de oven schuiven. Dan hoef je alleen nog een groene salade erbij te maken en je bent klaar. De baktijd van de aardappelen is namelijk dezelfde als die van de Paasrollade.

Mocht je trek hebben in een leuk en ‘net anders’ bijgerecht, maak dan dit Tomatentaartje met kruidenkaas. Die passen tegelijkertijd in de oven. (Bij twijfel even van tevoren de springvorm en de ovenschaal boven elkaar plaatsen, dan weet je het zeker!) Als dessert zou je de Blauwe bessen tartelettes kunnen maken. Deze kun je helemaal een dag van tevoren bereiden en alleen de blauwe bessen en de poedersuiker net voor het garneren erop doen en strooien. Of, als je tijdsdruk ervaart, de Semifreddo met eieren. Die moet sowieso een aantal uur van tevoren gemaakt worden, maar deze kun je dus al één of meerdere dagen van tevoren helemaal klaarmaken. Alleen nog even net voor het serveren uit de vriezer halen. Ik hoop dat je weer een beetje inspiratie hebt gekregen. Komende woensdag geef ik je nog meer ideetjes voor de Pasen.

Oh ja, vandaag is Fien precies één jaar geleden in onze roedel gekomen! En… Woerden heeft een ‘nieuw’ aangelegd hondenstrand. Daar kan toch zeker wel 1 hondje achter een bal aanrennen. Na 1 dag is echter wel de helft van het gestorte zand regelrecht weer afgekalfd. Om maar te zwijgen over hoe de gemeente het idee heeft dat zij echt ‘zaaimengsel aan bloemen en grassen’ bij onze groenstrook voor het huis hebben ingezaaid.57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page