top of page

Een tochtje Noord Groningen

Monique Jansen

Ja, als je opschept dat je de allerlekkerste garnalenbitterballen maakt, kun je verwachten dat er een challenge komt;-) Ik zou nog een keer een dagje met mijn jachtvriend en mentor kokkerellen. We zouden onder andere gevulde fazant maken. Maar... in een telefoongesprek had ik geen idee dat Zoutkamp in Groningen zo'n grote rol speelt in de garnalenvisserij. 'Schande', dus het werd in plaats van kokkerellen een ritje naar Zoutkamp en meteen een rondgang langs Noord Groningen. Ik stap op donderdagochtend in de auto om eerst naar Drenthe te rijden. Eenmaal aangekomen eerst een kop koffie en een gevulde koek die ik had meegenomen. Daarna stappen we de auto in om naar Groningen te rijden, vanaf het vertrekpunt is dat niet ver. In het begin van de tour zitten we alleen maar bij te kletsen en ben ik niet goed aan het opletten waar we rijden. Pas als we bij de stad Groningen zijn, merk ik dat we al in Groningen zitten. De eerste stop is bij Zoutkamp.


Daar lunchen we meteen bij een soort 'drive-though' voor kibbeling en natuurlijk garnalenkroketjes. Met een bakje hele lekkere kibbeling en 2 garnalenkroketjes op schoot 'picnicken' we in de auto. De kroketjes zijn, zoals ik al dacht, echt minder lekker dan de bitterballen die ik had gemaakt van garnalen. Daar had ik er een paar van meegenomen, dus de vriend kan pas later die dag beoordelen of ik gelijk heb.


Onderweg zien we van alles wat je niet tegenkomt in het Groene Hart. Op de foto rechts zie je een Dijkdoorgang, ook wel Coupures genoemd. Bij storm en springvloed kunnen deze nog steeds worden afgesloten met een soort planken. We zijn er vele gepasseerd, dit was niet de mooiste. Naast de Dijkdoorgang is een overkapping met daaronder de planken die gebruikt worden om tussen de dijkdoorgang te schuiven. Onderweg zien we nog een bord van een restaurant 'Het booze wijf', door Corona helaas gesloten. Maar alleen voor de naam zou je hier al iets willen eten of drinken. Ook komen we een dorpje Kleine Huisjes tegen, met daadwerkelijk allemaal kleine huisjes, geweldig! Daar woonden vroeger met name de landarbeiders. Onderweg zijn ook schitterende statige herenboerderijen te zien.


Overal zijn grote bergen suikerbieten te zien. Dit was de eerste berg, en die moest natuurlijk op de foto. Maar na een tijdje rondgereden te hebben, is het niet zo 'bijzonder' meer. Die bergen liggen bij veel boerderijen en bedrijven... Bij de stal zie je drie oude ingangen de stal in, Twee zijn voor dieren en kleine wagens, de grote is voor de hooiwagen. (Was mij niet eerder opgevallen, maar wel weer een leuk weetje.) We rijden langs kleine dorpjes door naar Eemshaven (als je de Maasvlakte gewend bent, is dit een soort Madurodam-uitvoering) en ook nog langs Loppersum, waar aardbevingen de bewoners teisteren. Het is een mooi dorpje met schattige huisjes, helaas zijn er heel wat gestut en beschadigd. We gaan terug naar Drenthe, rijden nog even langs een gebied waar mijn jachtvriend vroeger gejaagd heeft, maar waar inmiddels een compleet nieuwe woonwijk uit de grond gestampt is. Eenmaal terug drinken we nog wat en wordt de frituurpan aangezet. Mijn garnalenbitterballen gaan het goudgele vet in. De jachtvriend en zijn vrouw zijn het met mij eens, deze bitterballen zijn écht lekker! Na de koffie ga ik huiswaarts. Wat heb ik weer een geweldig leuke dag gehad! Het recept voor de garnalenbitterballen stond al online, net als de rillette van haas die ik had gemaakt van mijn geschoten haas. Dit keer had ik beloofd het recept van de Hazepeper online te zetten. Die is lekker met zelfgemaakte aardappelpuree en rode kool met appeltjes.


Doordat het lekker lang pruttelt, is het haas lekker zacht geworden. Door ontbijtkoek te gebruiken, proef je een licht 'zoetje' in de saus. Bloem en ontbijtkoek zorgen ook voor binding van de saus. Als je een lange wandeling hebt gemaakt, en je terug komt met de geur van deze hazepeper in huis, daar kun je echt gelukkig van worden. De geur en de smaak omarmen je als een warme deken. Probeer het eens!



 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


©2020 Monique Jansen

bottom of page