top of page
  • Monique Jansen

Duitslandreis


Helaas, de trip naar Duitsland zit er alweer op. En wat heb ik genoten! Het is altijd wel een lange rit, en deze keer duurde de heenreis echt lang. Doordat er zoveel zware regenbuien waren onderweg, hebben we ruim 3 uur max 80 mogen rijden in verband met gevaar op aquaplaning. Daar kun je je bij de huidige temperaturen niet zoveel bij voorstellen, maar dat was dus afgelopen donderdag.


Eenmaal aangekomen hebben wij geen druppel regen meer gehad en zijn de temperaturen alleen maar gestegen. Het plaatsje ligt boven Berlijn in de deelstaat Brandenburg en ongeveer 65 kilometer van de Poolse grens. De sporen van de voormalige DDR zijn nog goed te zien, doordat sommige huizen en flatgebouwen nog steeds besmeerd zijn met 'grauw' spachtelputz. Maar de omgeving, echt; Wonderschoon. Grote velden en akkers gegoten in een glooiend landschap. Tarwe, koren en maïs. Ik ben er een keer in de maand mei naartoe gereden. Eenmaal van de snelweg, rijdend over provinciale wegen met grote (genummerde) bomen links en rechts van deze weg, waren deze schitterende glooiende velden vol met bloeiend koolzaad, terwijl een licht-zoete geur de auto vulde. Afgewisseld met dan weer ruige bossen en schaduwrijke plekken, en dan weer eens een meer van diep blauw-azuur links of rechts.


Twee jachtvrienden waren een paar dagen eerder aangekomen. Beiden hadden al buit, een mooi zwijn en een spitser (bokje van 1 jaar). Nu is het bronsttijd voor de reeën, en zijn de reebokken naarstig op zoek naar reegeiten om te kunnen paren. De dame van het jachtgebied is strikt in wat er geschoten mag worden. Zo zijn bijvoorbeeld wilde zwijnen daar een plaag en zorgen deze voor veel schade aan de gewassen. Toch wordt er gevraagd geen hele kleine biggen te schieten. Daar zit te weinig vlees aan, maar over een paar maanden kun je hier wél wat mee. Er moesten nu damspitsers, zwijnen en roofwild uit gehaald worden (en in een ander revier mocht de reebok weer wel geschoten worden). Roofwild zijn de vossen, marterhonden en wasberen. Liever de vossen nog niet, omdat zij nu in hun zomervacht zitten, en je dan niet zoveel met de vacht kunt doen. De marterhonden en de wasberen zijn uitheems, en moeten bestreden worden. Ook geen zeugen die frislingen hebben, dus goed opletten. Ik heb meerdere malen aangezeten, op verschillende plekken. Ontzettend veel wild gezien, maar ik ben niet tot een schot gekomen. De 'verkeerde' beestjes passeerden mijn hoogzit. Kijken hoe het wild zich beweegt, hoe de reegeiten knabbelen aan de kruiden, weer even gaan liggen, steeds alert zijn en met die grote oren alles in de gaten houdend, is mooi. En dat allemaal met kraanvogels (!) op een veld achter het bos die een hoop herrie maken. Ik heb zwijntjes zien bewegen met mijn warmtebeeldkijker. Het was echter al donker, en ik kon niet meer zien welk geslacht de grotere exemplaren hadden. Ze liepen als een treintje achter elkaar aan, leuk om dat te zien.


Er wordt ook lekker gegeten. Elke ochtend een goed stevig ontbijt, een warme lunch met een lekkere salade, in de middag nog een stuk taart en 's avonds laat bij terugkomst van de hoogzit nog wat hartige en zoete verwennerijen. Het is sowieso al heerlijk als er voor je wordt gekookt. Ik heb deze dagen ook weer nieuwe ideetjes opgedaan om thuis verder uit te werken. Gelukkig hebben mijn jachtmaten nog wel kansen gehad en deze ook benut. Zo had er eentje een mooie reebok met een apart gewei. Deze wordt dan uit het vel gehaald en het vlees wordt in kleinere stukken gevacumeerd. Het vel, de botten en het restvlees wordt opgehaald om weer gebruikt te worden, de rest is voor menselijke consumptie. De schedel met het gewei zijn mee naar huis genomen en wordt in Nederland schoongemaakt. Dat komt op een plankje aan een muur te hangen als een mooie herinnering aan het hoe, wat en wanneer. Er is ook geholpen met het maken van nieuwe hoogzitten, vele handen maken licht werk. Ik ben al rinkelend weer naar huis gereden met flessen wodka achterin de kofferbak. Daar worden weer lekkere drankjes van gemaakt. Natuurlijk hoop ik de volgende keer wel tot een schot te komen, maar ook dit is jacht; Je kunt het niet plannen of bestellen.

Op de site vanaf nu een hapje dat lekker fris en hartig is bij deze warme temperaturen! Een gerookte forel / komkommerhapje met een wasabi-creme voor de kick. Geniet ervan! Recept


59 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page