top of page
  • Monique Jansen

Duitsers geen humor?


Met de recepten zit ik nog even in Mexicaanse sferen. Zo heb ik voor jou vandaag het recept van de Enchilada’s. De basis van het recept is van Connie Derks, ik heb een aantal kleine dingen aangepast. Dit is een recept wat lekker is om in het weekend te maken, als je wat meer tijd en rust hebt. (Of als je er heel veel trek in hebt!) Je kunt alles een dag van tevoren maken en drie kwartier voordat je aan tafel wilt de boel samenstellen en in de oven schuiven. Met dit hufterproof recept kun je eigenlijk niet de mist in gaan met koken; Het is echt een gemakkelijk en vergevingsgezind recept. Je moet je alleen niet af laten schrikken door de hoeveelheid ingrediënten, want als je even naar het lijstje kijkt, valt het reuze mee. En terwijl de vulling pruttelt, kun je de saus maken. Ik kan je wel aanraden de yoghurtsaus erbij te maken. Deze saus ernaast lift de enchilada’s naar een ander level! Letterlijk betekent Enchilada ‘Met chili ’s gedecoreerd’. Nu zit er wel wat chili in de vulling en de saus, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Bij twijfel een beetje toevoegen, erbij kan altijd, maar eruit halen dan weer niet. Je kunt er ook voor kiezen de saus (je maakt een Salsa Roja) alleen voor het insmeren en bestrijken van de Enchilada’s te gebruiken, maar je kunt ook de saus in zijn geheel toevoegen nadat alle Enchilada’s in de schaal liggen. Mocht je voor optie 1 gaan, dan wordt de Enchilada minder pittig. De overgebleven saus kun je, in een afgesloten potje, wel een weekje of 2 bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Deze is namelijk ook erg lekker bij een stukje vlees of vis.

Maar nu of Duitsers humor hebben… Ik ben bij mijn vriendin geweest. Het gaat gelukkig intussen weer goed met haar man, hij zal alleen echt even pas op de plaats moeten maken en weer vertrouwen in zijn lijf moeten krijgen. Wij (en zij) kennen elkaar van de Lerarenopleiding Duits, dus dat is best wel even geleden. We spreken elkaar eigenlijk te weinig, maar als we elkaar bellen of zien pakken we gewoon de draad weer op en is de tijd altijd te kort. Wij hebben allebei een zwak voor chocolade. Het grootste verschil tussen ons is dat zij absoluut niets met koken heeft. Zij heeft nu in de keuken moeten staan, omdat haar man in het ziekenhuis was. Ik heb dubbel gelegen toen zij vertelde dat ze vis, groente en aardappelen had gemaakt, en zo wel 3 pannen tegelijk op het fornuis had staan! Aan het einde van het kook-relaas zei ze gelukkig zelf…”het was eigenlijk meer opwarmen, maar niemand heeft voedselvergiftiging opgelopen”.

Wij delen lief en leed, zijn kritisch naar elkaar en hebben dezelfde galgenhumor. Als we iets verdrietigs hebben meegemaakt, hebben wij het daar al sniffend over, maar kunnen 3 zinnen later in tranen van het lachen uitbarsten. Wij ervaren dat humor veel lucht brengt in zware zaken. Toen mijn moeder een aantal jaar geleden overleed, belde ik haar terwijl zij iets leuks aan het doen was. Ze heeft letterlijk alles laten vallen en is meteen naar me toegekomen, zo’n vriendin.

Bij haar zit je bijna voor je plezier op het toilet. Zij, haar man en zoon Stijn gaan nog wel eens naar die Heimat, en nemen dan kaarten met grappige teksten mee die op het toilet komen te hangen. Ik heb er nu eindelijk aan gedacht een paar op de foto te zetten. Volgend jaar kennen wij elkaar 30 jaar. Omdat wij samen Duits hebben gestudeerd, hebben wij nu al bedacht dat wij dan een tripje naar Duitsland gaan maken om ons jubileum te vieren. Welke stad het gaat worden, weten we nog niet. Maar dat ook dat weekend waarschijnlijk weer veel te kort zal zijn qua tijd om te kletsen, kan ik je nu al vertellen. Kes, als je dit leest; Ik hou van jou!!

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page