top of page
  • Monique Jansen

Drenthe-avontuur


Ik hou van Drenthe. Wij hadden er zelfs bijna gewoond. Ik mocht bij een jachtmaat, die tevens (onder andere) imker is, bij zijn bijen komen kijken, helpen de kasten leeg te halen en de honing te slingeren, en maar meteen mijn buks meenemen met de kans op een reebok. Dat liet ik me natuurlijk geen tweede keer zeggen.


Zaterdag was het zover: Ik heb daar meteen een dagje met een compleet Drenthe-avontuur beleefd! Halverwege de ochtend naar jachtvriend Cas. Daar aangekomen heerlijk geluncht en even bijgekletst. Door naar het volgende bezoek, de preparateur die mijn eerst-geschoten vos op zal gaan zetten. Ook daar bijgekletst, maar niet te lang, we moesten naar de volgende stop. Deze vriend heeft zijn eigen boerderij met Hereford runderen en Nederlands Landvarkens met op dit moment biggetjes!! (www.natuur-boer.nl) Natuurlijk heb ik wat mooi vlees mee naar huis genomen.

Ik heb voor het eerst een biggetje vast gehouden, wat een kleine dappere beestjes zijn dat! Ik dacht dat ze zacht zouden zijn, maar ze zijn juist pezig en gespierd en super snel. In de wei nog een paardje en een pony naast een ezeltje (ik ben dol op ezeltjes). Maar er kwam een grote bui aan en ik moest door naar de volgende afspraak, dus die bekijk ik de volgende keer van dichtbij.


Bij de jachtmaat met de bijen kreeg ik een speciaal pak aan zodat de kans op een bijensteek zo klein mogelijk was. De imker had een pijp met rook om de bijen op afstand te houden. Best raar, terwijl je de kast leeg haalt, hoor je behoorlijk wat gezoem om je heen. Geen prik ervaren gelukkig. Daarna de honing ontzegeld en de honing uit de honingramen geslingerd met een soort centrifuge, terwijl de zoete lucht van de honing uit de trommel kwam; Zalig! Na het slingeren konden we aanschuiven voor de dis: heerlijke hazenpeper met aardappelkroketjes, rode kool en stoofpeertjes. Heerlijk, en welkom, even iets hartigs eten na de zoete geur van de honing.


Daarna hebben we ons klaargemaakt voor de kans op een reebok. We zaten aan een bosrand met uitzicht op een aardappelveld. Schitterend, wat is Drenthe mooi! Helaas zijn de Drentse muggen heel volhardend, en hoeveel Deet ik ook gespoten had, ze prikten me waar ze maar konden, zelfs door mijn blouse heen! De reeën bleven helaas in het bos en daarom gingen we bersen. Zo spannend, dat had ik pas één keer eerder gedaan. We hebben wel 3 reeën gezien, maar ze hoorden/roken ons en gingen van ons af, één was een geit, die mag nu niet geschoten worden. Op de weg terug zagen we 4 reeën op 700 meter bij de bosrand staan en in de auto op de weg terug zelfs nog een ree op 50 meter van ons af. Mijn eerste bok komt nog wel een keer, die loopt nu ergens rond. Nog wat nagedronken en toen aan de reis naar het Groene Hart begonnen met een paar potjes honing achterin.


Wat een geweldige dag, een hoop geleerd, voor het eerst gedaan, de preparateur ontmoet en vrienden weer gezien! Nu twee receptjes met honing, een hartige en een zoete variant. Zoet is een Florentine met honing (Recept) en de hartige is een geitenkaas-honingvierkantje (Recept).


*Interessant weetje: Als je last hebt van hooikoorts, kun je jezelf enigszins wapenen door honing uit de streek waar je woont te gebruiken!!54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page