top of page
  • Monique Jansen

De polder in, met paté van de buit


Wat een heerlijke dag in de polder! Er is weinig leuker dan met je hondje en goed gezelschap een dag buiten te zijn met mooi weer en steeds veranderende luchten in de polders van Nederland. Deze keer op de duiven en de ganzen. De ganzen vliegen nog slecht. (De meeste zijn net nog in de rui of kunnen de jongen net aan vliegen.) Ondertussen zorgen de ganzen wel voor een hoop schade aan onder andere graslanden en de gewassen van boeren. Om maar over de hoeveelheden poep van ganzen te zwijgen, 6 ganzen poepen net zoveel als 1 koe, en waar de gans poept, eet de koe niet graag. 3-4 ganzen eten trouwens net zoveel als 1 koe aan gras. Misschien moeten we daar iets mee doen, in plaats van boeren en veehouders in een hoek te drijven...


Maar, dit keer dus met goed gezelschap in de polder. Ik had nog een cake gebakken, zodat we, als we pauze zouden hebben, iets lekkers bij de koffie hadden. Twee hondjes mee die beide mooi apporteerwerk hebben geleverd. Ik ben trots op mijn hond. Zodra ik mijn wapen uit de kluis haal en mijn jachtspullen pak, wijkt ze geen 30 centimeter van mijn zijde, we gaan samen 'aan het werk'. Dan is ze helemaal hieperdepiep dat we iets leuks gaan doen. In het veld is ze zeer geconcentreerd en houdt ze mij nauwlettend in de gaten. Als ik iets bespeur in de lucht, en zodra de safe van het wapen gaat, is zij meteen alert. Terwijl de hazen in het veld lopen, blijft ze op commando tóch op haar plek.

Ik ben wel van mening, dat als je iets schiet, je daar iets mee moet doen. Nu hadden we een aantal ganzen en duiven geschoten. Ik heb de ganzen mee naar huis genomen, een jachtmaat de duiven, daar gaat hij 'koffertjes' van maken. De ganzen heb ik geslacht en de borsten en de poten uitgebeend. Omdat ik voor de paté met een korstdeeg Recept maar 2 borsten (ongeveer 500 gram) nodig had, heb ik de rest ingevroren. Van de bouten en borsten ga ik binnenkort weer een pan vol rillette (recept rillette) maken.58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page