top of page
  • Monique Jansen

Daslook


Vorig jaar, of misschien wel 2 jaar geleden inmiddels, werd ik door jachtvriend met groene vingers Martien geattendeerd op daslook. Die groeit gewoon in het wild, bloeit van april tot juni. Na juli verdwijnt het bovengrondse deel van de plant volledig en blijft enkel de ondergrondse bloembol over. De plant wordt ongeveer 30-35 centimeter hoog en groeit vaak in groepen. (Dat maakt het plukken lekker makkelijk 😉) Het blad kun je rauw (fijngehakt) gebruiken in salades, soepen, kruidenboter of in een pesto. En dat is wat ik er mee heb gedaan.

Ik heb een Daslookpesto en een Daslook-boter gemaakt. De pesto kun je in een afgesloten potje wel een weekje bewaren in de koelkast. De boter ook, maar deze kun je ook goed invriezen en uit de vriezer halen als je het wilt gebruiken als smeersel bij een stokbroodje of bij een mooi stukje vlees of vis.


Ik ben nog steeds niet helemaal fit, maar gelukkig bij meerdere zelftests negatief. Ik ben wel productief geweest, maar in de avond stort ik in en duik ik vroeg mijn mandje in. Veel hoofdpijn en een dikke keel.

Door die rare keel moet ik in de nacht vaak hoesten waar ik dan weer wakker van word. Het enige voordeel daarvan was, dat ik al heel snel op de hoogte was van de geboorte van Symboliek MM van Manege de Morgenstond en heel vroeg al heb kunnen feliciteren. En zeg nou zelf, wat een knapperd!! Ook heb ik zoonlief de volgende (midden in de) nacht uit kunnen zwaaien. Hij is met vrienden naar Frankrijk om te boarden. Hij is ook niet fit helaas (door hem ben ik aangestoken) en hij heeft de eerste dag maar twee uurtjes kunnen boarden en ligt nu niet fit op bed.

Vrijdag heb ik gewoon gekookt, omdat jongste zoon de volgende ochtend zou vertrekken. Ik moest in de avond nog even de stad in om een paar dingen te halen die ik nodig had voor een paar recepten. Toen hebben manlief en ik meteen even een drankje in de stad gedronken. Helaas zijn veel winkels dicht op koopavond, en moest ik daardoor alsnog de volgende dag de stad in. Daar waar wij het drankje hebben gedronken, hadden ze wel een hele bijzondere soep op het menu…

Nu heb ik ook bijna altijd verschrijvingen in mijn tekst waar ik meermaals overheen lees, maar gelukkig attendeert Carla mij hier altijd wel op. Ik heb gister en vandaag wel een paar leuke dingen gemaakt die ook als cadeautje gegeven kunnen worden; Limoncello gebotteld, de daslook-pesto en daslookboter, Suikeramandelen en twee verschillende soorten zoutscrub. Maar die zal ik binnenkort plaatsen. Manlief moest om mij lachen, die vond het ‘heksenpraktijken’, al die brouwsels en smeerseltjes in grote pannen en vijzels met look en kruiden. Ik heb hem gauw gezegd maar op te passen, je weet anders maar nooit…😉


Vanmorgen hebben we de op een na laatste puppytraining van Chakka gehad. We hebben nu geleerd hoe we de tanden van de hondjes kunnen bekijken. Bij Fien was dat wel even een gedoe, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Ik zal het van de week nog wel een paar keer proberen, dan zal het vast gemakkelijker gaan. Vandaag moest ik wel lachen. Ik zat te werken en ik hoorde manlief praten tegen Fien. “Hee Fientje, wat ben je toch een scha…AUW…, nee Fien, Fien, nee, NEE! Fien FOEI!” Dat gebeurt wel vaker, en ook ik heb zo aan de telefoon gehangen toen ik van het weekend Carlo en Aad even aan de telefoon had. Midden in het gesprek dacht Fien dat het wel een goed idee was om in mijn kuiten te bijten met die scherpe Piranha-tandjes… In de ochtend voel ik me net een goochelaar. Fien slaapt in haar bench en daar doen we in de avond een deken overheen. In de ochtend trek ik dat dekentje omhoog van haar bench, en dan… tadaaaa, daar is Fien! Het zou toch wat zijn als er opeens een wit konijn in de bench zou zitten. Fijne avond allemaal, en mocht je de daslook vinden, lekker plukken en mee naar huis nemen om die Pesto en de Kruidenboter te maken! Neem meteen ook voor je lieve buurvrouw of vriendin een bosje mee. Want op die manier ben ik nu aan de Daslook gekomen. En die prachtige witte bloemetjes staan niet alleen hartstikke gezellig in een vaasje, je kunt ze ook nog eens eten. Leuk en lekker door een salade of om een gerecht mee op te leuken!



47 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page