top of page
  • Monique Jansen

Buitenrit


Wat hebben de dames van Wodkawoensdag een mooie dag beleefd vandaag. Verzamelen bij Manege Morgenstond waar wij nog even konden helpen met het jonge grut (4 veulentjes met hun moeders) voor de eerste keer naar de weide te begeleiden om vervolgens naar Ede te rijden voor een prachtige buitenrit bij Stal ‘The Mill Range’. Wij waren daar (ik heb het even op moeten zoeken, ruim 7 jaar geleden) eerder geweest met een andere en kleinere samenstelling van het ‘Koffie-uurtje’. Toen reed ik op Gucci. Vorige jaar had ik van Simone een buitenrit voor mijn verjaardag gekregen, toen reed ik op ‘flowerpowergirl’ Phoenix.

Vandaag mocht ik op een kruising Haflinger Cherry rijden. De weersvoorspellingen waren helaas niet al te goed, er waren fikse buien met onweer voorspeld. Met regen zijn we ook vertrokken en aangekomen, maar eigenlijk was na de eerste 10 minuten van de rit droog en pas op de weg naar huis ging de kraan weer open toen wij bijna thuis waren.

Bij de Mill Range aangekomen kregen wij eerst de instructies van Simone, die onze groep zou begeleiden. Daarna zijn we naar het pleintje gelopen waar wij onze al opgezadelde paarden kregen. Er was van tevoren al een indeling gemaakt wie op welk paard mocht rijden. Beugellengte en singels werden aangepast en gecontroleerd en daarna zijn wij geholpen met de weg oversteken om na een klaphek aan onze buitenrit te beginnen. In het begin is het altijd een beetje spannend. Iedereen moet even aan het paardje wennen. Hoe het karakter is, maar ook hoe de gang van het paard is. Ook deze zadels (westernzadels) zitten compleet anders dan de zadels die wij bij de manege gewend zijn.

Mijn paardje is erg braaf, net als alle paardjes die mee zijn eigenlijk. Het is ook fijn om te weten dat Simone van alle paardjes wel weet wat het karakter is en wat voor ‘gekke trekjes’ sommige paarden hebben. Sommige paarden willen niet dat andere paarden hen inhalen, andere paarden zijn juist minder schrikkerig en erg stoer als er iets spannends gebeurd (bijvoorbeeld bij een hond los loopt of fietsers die door de groep rijden om vooral niet even de rem in te moeten knijpen…)

Ik merk dat ik nu zoveel meer kan genieten van deze buitenrit doordat ik zelf zoveel zelfverzekerder ben geworden, meer ervaring heb gekregen in de tussentijd, maar zeker ook omdat ik een heel braaf paard heb. Het is ook erg prettig dat wij met onze eigen groep zijn, en dat er geen vreemden met ons mee rijden. We hebben allemaal lol, genieten van het buiten zijn, de paarden, de prachtige omgeving en elkaar. Ook omdat de regen is gestopt en de temperatuur zeer aangenaam is. Onderweg wordt nog even tijd genomen om een groepsfoto te maken. Helaas zit de rit er na 2 uur alweer op en gaan we terug naar de stallen.

Daar kletsen we nog even na, drinken nog een glaasje fris en vertrekken we daarna naar het restaurant waar wij een tafel voor de lunch hadden gereserveerd. Helaas kan Simone niet mee, zij heeft die middag nog een buitenrit gepland staan. Maar wij zien elkaar over twee weken en zullen dan meer tijd hebben om weer eens goed bij te kletsen.

Bij het restaurantje, Steakhouse Amadeus, dat op zo’n 500 meter afstand van de stal is hebben we allemaal enorme trek. Er worden geen salades of belegde broodjes besteld, maar hamburgers met frieten! Heerlijk. Daar nemen we ons meteen voor dat wij dit vaker gaan doen, zo ontzettend leuk was het! Na de koffie gaan we weer richting huis, waar het net voor de afslag een complete wolkbreuk is en er maar 50 gereden kan worden op de snelweg. Wat hebben wij een mazzel gehad met het weer!

Het recept van vandaag is een hele makkelijke en snelle taart; een Linzer taart om precies te zijn. Die had ik al eerder gemaakt, net als een paar andere recepten die ik aan het verfijnen ben, omdat die nog niet helemaal naar mijn zin zijn. Ik ben de afgelopen dagen dus behoorlijk wat stukken taart aan het eten. Voor deze taart hoef je eigenlijk alleen het deeg te maken, want de vulling bestaat uit een potje jam. Nu had ik ook zelf jam gemaakt afgelopen week, dus als je zelf nog een keer een potje jam maakt (ik had aardbeien-blauwe bessenjam gemaakt) maar dan met wat minder suiker dan op de geleisuiker-verpakking staat, dan heb je wel de hele taart zelf gemaakt. Is ook net iets lekkerder, want koud is deze taart door de jamvulling best zoet. (Maar wel heel lekker!) Volgende week weer een ren-en-vlieg-weekje, ik ben bang dat ik op woensdag geen blog kan plaatsen. (Maar zondag wordt ook een beetje krap…)51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page