Terrine van varken of wild zwijn
Als borrelhapje of als voorafje
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
180
25
1 terrine, ongeveer 1 kilo
2 varkensschenkels (of wild zwijn) (1 kilo)
1 wortel, in grove stukken
1 ui, gehalveerd
1 bol knoflook, gehalveerd
1 theelepel peperkorrels
1 steranijs
1 theelepel piment
1 theelepel jeneverbessen
4 kruidnagels
2 laurierblaadjes
1 theelepel zout
Later nodig:
3 blaadjes gelatine
1 sjalot, gesnipperd
4 eetlepels peterselie, fijn gehakt
Kookvocht van de schenkels
Zout en peper naar smaak
Was de schenkels en plaats deze in een ruime pan. Vul de pan aan met water, zodat de schenkels onder water staan. Doe de overige ingrediënten erbij en breng het geheel aan de kook. Schep het schuim weg, temper het vuur en laat het geheel 3 uur zachtjes koken met het deksel op de pan.
Schep de schenkels uit de pan (bewaar wat van het kookvocht!). Verwijder de botten en het vel. Pluk het vlees met 2 vorken los. Laat de gelatine weken in koud water. Voeg de uitgeknepen gelatine, de gesnipperde sjalot en de gehakte peterselie bij het vlees, doe wat van het kookvocht erbij en meng alles goed door elkaar.
Neem een terrinevorm, doe hier wat huishoudfolie in en stort de vleesmassa uit in de vorm. Vouw de keukenfolie over de bovenkant van het vlees. Druk goed aan, zodat je nergens ‘gaten lucht’ hebt. Leg gewicht op de het vlees (of gebruik het drukdeksel van je terrinevorm). Laat zeker een nacht opstijven in de koelkast.
· Lekker als voorafje met wat Pruimenchutney of Tomatenchutney.
· Als hapje op een geroosterd broodje met een cornichon en een dotje Mayonaise.
· Van de bouillon kun je een lekker soepje maken. Even zeven en wat vers gesneden kruiden en een crouton er in doen.