Pruimenchutney
Lekker bij vlees, de BBQ of een stukje kaas
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
150
4-5 jampotjes vol
ruime kilo pruimen, ontpit en in grove stukken gesneden
400 gram rode uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geraspt
1 duimgroot stuk gember, geraspt
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel kaneel
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel grof gemalen zwarte peper
2 kruidnagels
300 gram suiker
300 ml witte wijnazijn
20 gram zout
Neem een ruime pan met dikke bodem en verhit hierin de zonnebloemolie. Voeg de uien toe en roer om. Zodra de uien glazig worden, voeg je de knoflook, gember en alle specerijen toe. Roer weer even om. Zodra het gaat geuren, doe je de pruimen erbij. Roer weer om. Voeg dan de suiker, het zout en de witte wijnazijn erbij en roer om. Zodra het geheel kookt, temper je het vuur naar laag. Plaats het deksel op de pan en laat het geheel 1,5 uur zachtjes pruttelen.
Haal dan het deksel van de pan, en laat nog een half uur pruttelen. Het moet de dikte van jam hebben. Proef! En voeg eventueel nog wat zout, peper of suiker toe.
Je kunt het in potjes heel lang bewaren (net als jam). Maar je kunt het ook in kleinere porties invriezen.
· Je hoeft geen hele zoete of rijpe pruimen te gebruiken
· Lekker bij vlees, kip en barbecuegerechten. Dus ook groenten van de bbq.
· Lekker bij een kaasplankje.
· Leuk om in een jampotje weg te geven of mee te nemen naar vrienden voor bij de kaasplank.