Hazenpeper
Lekker, wild!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
240
1 pan vol, 4-6 personen
1 haas, panklaar
250 gram gerookt spek, in blokjes
3 eetlepels zonnebloemolie
50 gram roomboter
2 grote uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
250 gram champignons, grote exemplaren gehalveerd
1 winterpeen, in kleine blokjes
1 fles rode wijn
250 ml cognac
2 grote laurierblaadjes
6 jeneverbessen, gekneusd
4 pimentkorrels, gekneusd
1 theelepel gedroogde tijm
½ theelepel gedroogde rozemarijn
120 gram ontbijtkoek, in blokjes gesneden
50 gram bloem
1 kippenbouillonblokje
Zout en versgemalen peper
Bestrooi de stukken haas met zout en versgemalen peper en bestrooi het haas ook met bloem. Neem een ruime sudderpan, laat hierin de boter en de zonnebloemolie op temperatuur komen en braad vervolgens het haas op medium-hoog vuur aan alle kanten bruin. Haal het haas uit de pan en doe vervolgens het spek in de pan. Zodra dat begint te ‘zweten’, voeg je de ui, knoflook en de fijngesneden wortel toe. Braad dit aan terwijl je roert, maak de ‘aanbaksels’ los. Blus vervolgens af met de wijn en de cognac. Zodra de alcohol verdampt is (dit kun je ruiken) doe je het haas terug in de pan en meteen alle kruiden, specerijen en het bouillonblokje erbij. Laat dit een uurtje op laag vuur pruttelen.
Doe dan de champignons erbij, en laat het geheel nog 2-3 uur op laag vuur pruttelen, terwijl je het soms even doorroert om aankoeken op de bodem te voorkomen.
Voeg dan de blokjes ontbijtkoek toe, en roer. Proef, als alle ontbijtkoek is opgenomen en er geen blokjes meer te zien zijn. De saus is nu ook meteen meer gebonden. Voeg eventueel wat zout, versgemalen peper toe. Vis de botten uit de pan. (En als je een goede magneet hebt, ook de eventuele hagelkorrels ;-))
* Lekker met Aardappelpuree en rode kool met appeltjes en cranberrysaus!
* Ik doe er soms ook wat zilveruitjes in