top of page

Gevulde speculaas

Deze kun je ook gewoon in de zomer maken als je er zin in hebt!!

Gevulde speculaas

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

50

60

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 taartvorm, 24 centimeter

200 gram zelfrijzend bakmeel

150 gram koude roomboter

150 gram bruine basterdsuiker

3 eetlepels melk

1 eetlepel speculaaskruiden

snufje zout

250 gram amandelspijs 

2 eieren

hele amandelen om te garneren

Snijd de koude boter in blokjes en kneed dit met het zelfrijzend bakmeel, de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk tot een soepel deeg. Niet ‘overkneden’. Maak er twee  ‘ballen’, de ene van 1/3 van het deeg, de ander van 2/3 van het deeg. Plet deze (dat rolt straks gemakkelijker). Laat deze afgedekt in wat vershoudfolie zeker 30 minuten rusten.


Neem de amandelspijs en meng hier 1 eitje doorheen. Verwarm de oven voor op 150 graden. Neem de grote ‘bal’ deeg en rol deze uit op een met bloem bestoven aanrecht. Beboter de taartvorm en bestuif deze met wat bloem. Bedek de bodem en de randen met het deeg. (Bij een ‘kartelrand-vorm’ kun je het deeg in de rondingen krijgen door het aan te drukken met de onderkant van een houten pollepel.) 


Verdeel hierover zo gelijkmatig mogelijk de amandelspijs. Druk het goed aan. (Het kleeft, maar als je je vingers nat maakt met koud water, gaat het gemakkelijk.) Rol de kleine bal deeg uit en maak hiervan het deksel voor de gevulde speculaas. Druk goed aan bij de randen en snijd het overtollige deeg weg. 


Klop het 2e eitje los. Druk voor de garnering de amandelen in het deeg en bestrijk het deksel met het losgeklopte ei. Bak de speculaas goudbruin in ongeveer 55-60 minuten.

* Ik vind die amandelen bovenop erg lekker, en heb er daarom veel op gedaan. Maar je kunt er natuurlijk ook minder op doen. Of alleen de buitenrand en in het midden een paar. 

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page