Zwart Sesamijs
Nootachtige zoete verwennerij
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
25
700 ml ijs
400 ml melk
200 ml slagroom
6 eidooiers
95 gram zwart sesamzaad, geroosterd en fijn gemalen
3 eetlepels zwart sesampasta (zie hier onder hoe je dat maakt)
70 gram suiker
2 eetlepels honing
1 theelepel vanille extract
Snufje zout
Neem een kom en klop de slagroom stijf. Zet deze apart in de koelkast.
Mix dan de suiker, honing de eidooiers, het vanille extract en het snufje zout tot een romige, lichtgele massa. Doe de melk in een steelpan en breng het zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag. Voeg de geroosterde sesamzaadjes en de sesampasta erbij. Roer dit goed door met een garde. Doe een derde van de melk bij het eidooiermengsel en roer goed door met een garde. Voeg dit vervolgens terug in de pan bij de melk, en breng het geheel al roerend zachtjes aan de kook. Je zult zien dat het snel dik zal worden, als een dikke vla. Die substantie wil je hebben. Zet het vuur uit en de pan apart. Laat deze afkoelen in de koelkast.
Als alles goed is afgekoeld, vouw je de geslagen slagroom door het melk-sesam-mengsel. Plaats dit in de ijsmachine en laat dit 25 minuten draaien. Doe het vervolgens in een bakje en zet in de vriezer om verder op te stijven.
· Lekker als dessert, of gewoon omdat het altijd lekker is een lekker bolletje ijs te eten 😉
Hoe je de Zwart Sesam Pasta maakt. Neem een (klein) keukenmachientje (een molentje die bij de staafmixer werd meegeleverd, een grote keukenmachine maakt het niet fijn genoeg). Doe hier 95 gram zwart sesamzaad in en 4 eetlepels honing en vermaal het geheel tot een mooie pasta. Klaar!