Zuurvlees voor over de frieten
Lekker voor een regenachtige herfstdag
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
240
3-4 personen
1 kilo runderlappen
4 uien, gesnipperd
4 tenen knoflook, geraspt
300 ml donker bier
150 ml azijn
2 eetlepels bloem
3 eetlepels appelstroop
2 bouillonblokjes
1 plakje ontbijtkoek, in blokjes gesneden
1 bosje peterselie, gehakt
Zout en peper naar smaak
Wat boter en/of olie om aan te bakken
Snijd de runderlappen in blokjes van 2-2 centimeter. Bestrooi deze met wat zout, peper en bloem.
Neem een ruime pan met dikke bodem. Doe hier wat boter en een scheutje olie in en verwarm op medium-hoog vuur. Braad hierin het vlees aan. Schep het vlees uit de pan en doe hier weer een klein klontje boter bij. Bak vervolgens de uien en de knoflook glazig. Roer goed over de bodem, zodat de aanbaksels van het vlees niet verbranden. Voeg dat het bier toe en laat de alcohol verdampen. (Dat kun je ruiken.) Roer de aanbaksels los van de bodem. Zodra de alcohol verdampt is, voeg je de azijn erbij en het vlees terug in de pan. Voeg een half kopje water toe en ook de bouillonblokjes. Roer even om. Temper het vuur en laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes een uurtje of twee pruttelen. Roer soms even in de pan.
Voeg na twee uur de stroop en de ontbijtkoek toe. Roer weer even om, en laat het geheel nog een uurtje of twee zachtjes pruttelen. Soms wel even roeren.
Dan is het na al dat wachten klaar! Proef! Misschien wil je het hartiger, pittiger of zoeter. Dan kun je dat nog toevoegen. Strooi de gehakte peterselie net voor het serveren over de stoof.
* Serveer met frieten en eventueel wat appelmoes of stoofpeertjes.
.jpg)

















