top of page

Zuurkool van Monique

Op deze manier vindt iedereen zuurkool lekker!

Zuurkool van Monique

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

240

gemiddelde waardering 1 uit 5

8 personen

2 kilo zuurkool (vers of uit een pak)

stuk gerookt spek (300-500 gram)

1 pond krabbetjes

1 rookworst

1 ui, gesnipperd

1 eetlepel suiker

3 laurierblaadjes

2 theelepels komijnzaadjes

2 kippenbouillonblokjes

10 peperkorrels

3 jeneverbessen

halve fles witte wijn

klontje roomboter

Doe de zuurkool in een vergiet en spoel het goed en meermaals af met water. Knijp enigszins het vocht eruit.


Neem een grote pan met een dikke bodem en doe hierin de boter. Fruit de uitjes glazig en doe er de suiker bij. Vervolgens de peperkorrels, jeneverbessen, komijnzaadjes en de laurierblaadjes. Dan alle zuurkool toevoegen en even omscheppen. Doe de halve fles witte wijn erbij en de bouillonblokjes. Laat de alcohol verdampen (dit kun je ruiken). Plaats het deksel op de pan en laat op heel klein vuur zachtjes  een uurtje pruttelen. 


Leg de krabbetjes op de zuurkool, deksel op de pan en het geheel op laag vuur 1 uur laten pruttelen. Soms even omscheppen. Misschien nog een klein scheutje wijn toevoegen, of wat water of bouillon als het te droog geworden is. Leg na dit uur het gerookte spek op de zuurkool, plaats het deksel terug en laat nog 2 uur pruttelen. Proef! Misschien wil je het iets hartiger, en kun je er een extra bouillonblokje bij doen.


Leg na 2 uur de rookworst  bovenop de zuurkool leggen en nog een half uurtje sudderen.


* Ook lekker met extra een halve liter bouillon

* Ik maak vaak een dubbele hoeveelheid (vandaar 2 rookworsten in plaats van eentje op de foto's). Als je het zo lang moet laten pruttelen, is dat wel handig, omdat je het gemakkelijk kunt invriezen en opwarmen.

* Je kunt ook schouderkarbonades gebruiken in plaats van krabbetjes

* Dit recept luistert niet heel nauw, meer of minder specerijen is geen issue ;-)

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page