Zomerse loempiaatjes
Lekker fris en licht bij warme dagen
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
20
12-15 stuks
* Voor 12-15 loempiaatjes gebruik je:
1-2 pak(ken) rijstvellen voor loempia’s
1 vierkantje mihoen, gekookt en afgekoeld (ongeveer 60 gram)
1 komkommer, zonder zaadlijsten en Julienne gesneden
1 winterwortel, Julienne gesneden
100 gram taugé
3 lente-uitjes, Julienne gesneden
1 bosje munt, alleen de blaadjes
1 bosje koriander, zonder steeltjes
10 radijsjes, in dunne plakjes
1 rode peper, in dunne schijfjes
1 handje ongezouten pinda's, gehakt
100 gram garnalen
100 gram rivierkreeftjes
100 gram gebraden rosbief
** Ik maak meteen alle 3 de soorten voor 12-15 loempiaatjes.
Met garnalen:
Grote garnalen, gebakken in wat olie of boter, met zout en peper op smaak gebracht en afgekoeld
Met rivierkreeftjes:
1 bakje rivierkreeftjes
Met rosbief:
1 ons gesneden rosbief
Voor alle drie de soorten doe je het volgende:
Kook de mihoen zoals staat beschreven op de verpakking. Spoel af onder de koude kraan, laat uitlekken en zet apart. Snijd de komkommer over de lengte door de helft, verwijder met een theelepel de zaadjes en snijd deze in hele dunne reepjes. Schil de wortel, snijd deze in dunne plakken en vervolgens in dunne reepjes. Snijd de radijs in dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes ook in dunne schijfjes. Haal de blaadjes van de munt en verwijder de steeltjes bij de koriander. Snijd de rode peper in dunne schijfjes.
Werkwijze:
Zorg ervoor dat alle ingredienten afgekoeld zijn als je de loempiaatjes gaat rollen.
Leg een schone theedoek uitgevouwen voor je neer op het aanrecht, zet alle (gesneden) ingrediënten daarboven neer, zodat je er gemakkelijk bij kunt voor het vullen van de vellen.
Neem een rijstvel en laat dat in een paar seconden in een bord met een laagje water zacht worden. Leg het vel op de theedoek. Leg hier een paar blaadjes munt neer op het vel net onder het midden, doe hier de gebakken garnalen of rivierkreeftjes of rosbief en wat mihoen op. Op deze manier kun je zien waar de loempia mee gevuld is.
Verdeel dan de overige ingrediënten hierover. Klap het onderste stuk over de vulling, rol strak op tot bij het midden van het vel. Klap dan de zijkanten (links en rechts) naar binnen en rol vervolgens strak verder op naar boven. Doe dit ook met de overige vellen en vullingen.
Hier horen twee sausjes bij, een Vissaus en een Pindasausje. Deze zijn binnen 5 minuten gemaakt.
· Wil je alleen loempiaatjes van garnalen of alleen rivierkreeftjes? Gebruik dan 300 gram in plaats van 100 gram.
· Je kunt ook bijvoorbeeld dille gebruiken als je dat lekker vindt bij vis. Basilicum is hier ook lekker bij.
· Maak de Sausje (een Vissaus en een Pindasaus) voor ernaast. Snel gemaakt en geven je zomerse loempiaatjes een heerlijke smaak.