top of page

Zalmtoast met gepocheerde eitjes, spinazie en Hollandaisesaus

De luie-wijven-versie

Zalmtoast met gepocheerde eitjes, spinazie en Hollandaisesaus

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

5

gemiddelde waardering 1 uit 5

1 persoon

2 sneetjes oud brood, geroosterd

2 handjes spinazie, gewassen

200 gram gerookte zalm

Klein klontje boter

2 eieren, verse


Saus:

100 gram roomboter, gesmolten

2 eetlepels water

2 eidooiers

Sap van 1 citroen

Zout en peper

Saus:

Neem een steelpannetje en doe hier de 2 eidooiers en het water in. Zet deze op medium warmte op het vuur en voeg, terwijl je met een garde blijft slaan, langzaam de gesmolten boter in een klein straaltje toe. Je zult na een paar minuten merken dat de saus dikker wordt. Als deze de dikte heeft bereikt van een dikke vla, kun je het op smaak brengen met wat citroensap (naar smaak) en zout en peper. (Witte peper is mooier voor de kleur.)  (*Luie-wijven-versie)


Gepocheerd ei:

Neem een glas water, vul deze tot ongeveer 2 cm. onder de rand met koud water. Breek hierin een ei en zet deze in de magnetron op 1000 Watt op een minuutje. Haal het ei uit het glas en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Gooi het warme water weg, en herhaal voor het tweede eitje. (* Luie wijven-versie)


Spinazie:

Neem een koekenpannetje, doe hierin een klein klontje boter en bak hierin de spinazie totdat deze mooi geslonken is. Zet apart.


Samenstellen:

Leg de geroosterde sneetjes brood op een bord. Verdeel hierover de zalm. Leg daar bovenop de spinazie , dan het gepocheerde ei en daaroverheen de Hollandaisesaus. Eventueel nog een snufje zout en wat versgemalen peper.· Let even op hoe jouw magnetron werkt. De ene werkt ‘sneller’ dan de ander. Je wilt namelijk wel dat de eidooier ‘uitloopt’ en niet gekookt is! Het kan dus zijn dat je even moet testen, maar als je eenmaal het aantal seconden weet hoe lang het duurt voordat jouw eitje perfect is, zul je dit zeker vaker doen!

· Je kunt het gerechtje ook nog opleuken met wat gesnipperde bieslook of ander groen. Leuk voor als je een gast voor de lunch hebt.

· Als je je uit wilt sloven met een ei pocheren, kun je dat ook doen door het ei in kokend water met wat azijn toegevoegd te pocheren. Dat is wel even opletten en soms ook wel een uitdaging. (En niet meer de luie-wijven-versie. 😉)

· Er is nog een uitgebreider recept voor de Hollandaisesaus. Hierboven staat de ‘luie-wijven-versie’.

· Mocht je niet van zalm/vis houden, kun je deze vervangen door een mooie plak gekookte ham.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page