Wildpaté
Deze is van eend
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
90
1 terrine, 14-18 personen
500 gram lever (eenden- of kippenlever)
250 gram speklappen
250 gram wilde eend
300 gram vetspek, in dunne plakjes (voor de bekleding van de vorm)
75 gram ganzenvet
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
30 ml droge sherry
30 ml cognac
2 theelepels colorozo zout
2 theelepels versgemalen peper
½ theelepel versgemalen nootmuskaat
2 eieren
200 ml slagroom
1 theelepel oregano, gedroogd
20 gram maïzena (en klein beetje water)
Neem een koekenpan en verhit hierin 25 gram van het ganzenvet. Bak hierin de gesnipperde ui en de knoflook glazig. Blus af met de sherry en de cognac. Laat de alcohol verdampen (dat kun je ruiken) Zet apart. Bekleed een paté-vorm met het vetspek.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de speklappen in de mengkom van de keukenmachine en laat deze even draaien. (Dit vlees is ‘compacter’, en heeft iets meer tijd nodig om fijn te malen). Voeg dan alle overige ingrediënten, inclusief de gebakken ui en knoflook met saus, in de mengkom van de keukenmachine en draai alles tot een egale massa.
Vul de vorm met het vleesmengsel. Klap de overhangende stukken vetspek terug over het vleesmengsel en plaats dan op de bovenkant nog een paar plakjes vetspek. Leg het deksel er op, klem de haken vast en zet in een ruime ovenschaal die je vult met kokend water. Zet in de oven en bak de paté in anderhalf uur gaar.
· Als je de paté qua structuur fijner wilt hebben, druk je het vleesmengsel uit door een zeef. Wil je het juist grover hebben, vermaal het dan korter in de keukenmachine. Gebruik hierbij de pulse-knop.
· Als je een keukenfolie in de vorm gebruikt, gebruik dan wel een soort dat in de oven kan! (Deze hebben vaak een roze/paarse gloed.) Je stort de paté dan gemakkelijker uit.
· Wil je geen eend gebruiken, of is het buiten het seizoen, vervang het dan door speklappen of hamlappen.