top of page

Vistaartje

Verwennerij ten top!

Vistaartje

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

30

30

gemiddelde waardering 2 uit 5

10 kleine taartjes, diameter 10 centimeter

Deeg:

180 gram bloem

100 gram roomboter, koud en in blokjes

1 eidooier

2-4 eetlepels ijswater

Snufje zout


Bechamelsaus:

50 gram roomboter

50 gram bloem

500 ml melk

100 gram cheddar, geraspt (en nog extra om er boven op te doen)

2 visbouillonblokjes

2 eieren

1 theelepel mosterdpoeder of mosterd optioneel

1 bosje dille, fijngesneden


Vulling:

1 ons mosselen, gekookt

2 ons rivierkreeftjes

2 ons garnaaltjes

150 gram gerookte forelfilet

Deeg:

Doe de bloem, de blokjes boter en het zout in de keukenmachine en draai dit in een paar seconden tot het eruit ziet als zand. Voeg dan de eidooier toe, en terwijl je de machine laat draaien, voeg je door de tunnel van de machine een eetlepel ijswater toe. Blijf dit doen, totdat je een mooie deegbal krijgt. Verpak het deeg in wat keukenfolie, en laat minstens een uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een dunne plak. Vet de taartvormpjes in met wat boter en bestuif met wat bloem. Plaats het deeg in de vorm, snijd het teveel aan deeg weg, en prik met een vork gaatjes in de bodem. Plaats de vorm weer zeker een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem na een half uur de bodempjes uit de koelkast. Leg een stuk bakpapier op het deeg en plaats hierop bakparels of bonen. Bak de bodem in ongeveer 12-15 minuten in de oven. Haal uit de over, en laat iets afkoelen.


Bechamelsaus:

Neem een ruime pan met dikke bodem en laat hierin op medium hitte de roomboter smelten. Zodra je boter gesmolten is, voeg je in één keer de bloem toe en roer dit door elkaar. Laat zachtjes een minuutje of 2-3 koken. Anders gaart de bloem niet, en dat is niet lekker. Voeg dan de bouillonblokjes erbij, en voeg ook beetje bij beetje de melk toe, terwijl je blijft roeren. Je zult zien dat de saus steeds dikker wordt. Doe dan de geraspte cheddar, de dille en het mosterdpoeder/de mosterd (optioneel) erbij. Als de kaas gesmolten is, en je een mooie, dikke saus hebt, zet je het vuur uit, voeg je de eieren en de dille toe en roer je dit door de saus.


Samenstellen:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Verdeel een paar theelepels van de saus over de bodem van de taart. Strijk het een beetje glad. Verdeel  hierover de verschillende soorten vis en schaaldieren. Schep hierover weer wat van de saus en strijk het een beetje glad. Verdeel hier nog een klein beetje kaas over. Zet in de oven en bak de vistaart in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen voordat je de vistaartjes uit de vorm haalt. (Anders is de saus nog iets te nat!)




· Je kunt verschillende soorten vis gebruiken. Let wel, de vis die hierin gebruikt is, is al gegaard.

· In plaats van dille, kun je ook goed bieslook, peterselie en/of lente-uitjes gebruiken. Dunne groene asperges hierin is ook erg lekker.

· Je kunt het deeg bewaren in de vriezer.

· Bij een ‘luie-wijvendag’ kun je natuurlijk ook kant-en-klare bladerdeeg gebruiken. Dan zou ik alsnog het deeg eerst even blind bakken. (Met gaatjes geprikt!)

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page