Uientaartje met champignons
Smultaartje
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
25
8 mini-taartjes
400 gram champignons, in schijfjes gesneden
2 rode uien, in fijne halve ringen
200 gram crème fraîche
125 gram geraspte kaas, extra belegen
½ theelepel gerookt paprikapoeder
¼ theelepel tijm (of een halve verse tijmblaadjes)
Wat zout en peper
Een klontje boter
Beetje boter om in te vetten
Bloem om de vormpjes te bestuiven
8 plakjes roomboter bladerdeeg
8 vormpjes van 10 cm.
Neem een ruime koekenpan en verhit hierin het klontje boter. Bak hierin de champignons aan. Zodra deze vocht verliezen, voeg je de uien toe. Roer steeds even om. Als bijna al het vocht verdampt is, doe je het gerookte knoflookpoeder en de tijm erbij. Roer om, en als al het vocht verdampt is, zet je de pan apart en laat je het afkoelen op kamertemperatuur.
Laat 8 plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de vormpjes in met wat boter en bestuif deze met wat bloem. Leg een plakje bladerdeeg in het vormpje, druk de bodem en de randen aan, en snijd het overtollige bladerdeeg weg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Neem een ruime kom en doe hier de uien-champignonmassa in. Voeg de crème fraîche en ongeveer 100 gram van de geraspte kaas toe en meng het goed door elkaar, zodat je een egale massa hebt. Vul de vormpjes hiermee en verdeel de laatste geraspte kaas over de vormpjes. Zet in de oven en bak de taartjes in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
· Ook lekker als je hier gerookt spek bij de champignons in meebakt als je geen vegetarische versie wilt. Dat voeg je dan toe als de uitjes glazig gebakken zijn. (Ik gebruik dan 125 gram ontbijtspek.)
· Je kunt dit helemaal van tevoren voorbereiden. In de koelkast bewaren en afbakken voordat je het wilt serveren.