Uiensoep
En dan die kaas in slierten langs je kin…. (geen schaamte!)
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
45
4 personen
1 eetlepel olijfolie
125 gram roomboter
6 grote uien, in ringen
4 takjes tijm, alleen de blaadjes
1 takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt
2 laurierblaadjes
6 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel bruine suiker
2 eetlepels bloem
200 ml witte wijn
50 ml droge sherry
50 ml Madeira
1 liter runderbouillon
zout en versgemalen peper
1 stokbrood
250 gram gruyère, geraspt
Neem een grote soeppan en verhit hierin 2 eetlepels olijfolie en de boter. Bak hierin op medium vuur de uien glazig terwijl je roert.
Voeg dan de knoflook, zout, suiker toe en laat deze goudbruin meebakken. Voeg de bloem toe en laat langzaam meegaren, dit duurt 3-4 minuutjes. Haal dan van het vuur en laat een beetje afkoelen.
Voeg vervolgens, terwijl je roert, 500 ml bouillon toe. Dan de tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes. Als dit een klontvrije bouillon geworden is, weer op het vuur aan de kook brengen en de wijn, Madeira en sherry toevoegen. Laat dit een half uurtje op laag vuur met het deksel op de pan koken. Als het teveel gereduceerd is, kun je wat water toevoegen. Nu kun je het op smaak brengen met wat zout en peper.
Verwarm intussen de gril en snijd het brood in schijven. Smeer met een kwastje de overgebleven olijfolie op het brood en gril het brood goudbruin. Laat afkoelen.
Proef of de soep goed op smaak is, en anders nog wat zout, versgemalen peper of Madeira/sherry toevoegen.
Schenk de soep in kommen met een getoast stokbrood met wat geraspte gruyère op het broodje. Gril totdat de kaas is gesmolten en goudbruin is.