Tortilla
Als hapje of als bijgerecht
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
30
Kun je warm en koud eten. Ook als bijgerecht. 8-10 personen als hapje, 8 als bijgerecht.
500 gram aardappel, geschild en in plakjes van 0.5 cm (Of met mandoline)
Klein scheutje olijfolie
2 klontjes roomboter van ongeveer 30 gram
1 ui in dunne ringen
4 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels fijngehakte peterselie
6 eieren
zout en versgemalen peper
Doe de plakjes aardappel in een pan met water en breng het aan de kook. Na een minuutje of 3-5 afgieten en apart houden.
Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur en bak hierin de ui en knoflook glazig.
Voeg de aardappels en peterselie toe en bak het een minuutje of 5 mee.
Klop de eieren los in een grote kom met wat zout en versgemalen peper. Doe hierbij de aardappelschijfjes en meng even door elkaar. Doe een klontje boter in de koekenpan. Stort het aardappel-ei-mengsel gelijkmatig in de koekenpan. Dek de pan af en laat alles in ongeveer 15 minuten op iets kleiner dan medium vuur gaar worden. Draai de tortilla met behulp van een deksel of een groot plat bord om, nog wel even het tweede klontje boter in je koekenpan doen. Geen deksel met een opstaande rand gebruiken, dan lukt het niet. Je kunt de tortilla ook nog even onder de gril lekker bruin laten worden zonder deze te keren.)
Snijd in vierkanten of ruiten, serveer met een prikkertje erin als hapje. Dit gerecht kan ook als bijgerecht, snijd er dan taartpunten van.
Je kunt dit gerecht zowel warm, lauw als koud eten. Als bijgerecht, als voorafje of als borrelhapje met wat aïoli.