top of page

Terrine van ree met hazelnoot, peterselie, groene peperkorrels en lavendel

Luxe voorafje of borrelhapje

Terrine van ree met hazelnoot, peterselie, groene peperkorrels en lavendel

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

60

gemiddelde waardering 1 uit 5

6-12 personen / 1 terrine

500 gram vlees van ree

500 gram speklappen

2 ons katenspek

4 theelepels groene peperkorrels, uitgelekt

1 eetlepel peterselie, gedroogd

1 eetlepel lavendel, gedroogd

1 handje hazelnoten (ongezouten)

1 ei

2 theelepels colorozo-zout

2 theelepels versgemalen peper

Snijd het ree-vlees en de speklappen in grove stukken. Doe eerst de speklappen in een blender en maal het redelijk fijn. Voeg dan het ree-vlees toe, en vermaal deze tot een mooie massa. Maak ook weer niet te fijn, je wilt wel een beetje structuur houden. Doe het mengsel in een ruime kom, en breng op smaak met het colorozo-zout en peper. Meng het ei erdoor en doe vervolgens de hazelnoten, peterselie, groene peperkorrels en de lavendel erbij. Meng alles goed door elkaar zodat je een mooi egaal mengsel hebt. (Dit gaat het beste met je handen.)


Neem een terrinevorm en leg hierin dakpansgewijs het katenspek. Begin met de zijkanten en laat over de rand hangen zodat je dit als ‘deksel’ kunt gebruiken als de terrine gevuld is met het vleesmengsel. Doe dit netjes, dit wordt straks de buitenkant. Vul de terrinevorm met het vleesmengsel. Druk alles goed aan en maak dicht met het overhangende spek door dat terug te klappen (als je te kort komt, kun je nog een extra reepjes spek op de bovenkant leggen). Doe vervolgens het deksel op de terrine.


Zet de terrine in een braadslede en vul met kokend water zodat in elk geval een derde van de terrinevorm onder water staat. Bak de terrine in de oven in ongeveer 50-60 minuten gaar op 165 graden.


· Heb je geen terrinevorm, gebruik dan een cakeblik. Doe bovenop de terrine een tweede cakeblik gevuld met water zodat alles goed aangedrukt wordt, of een plankje en daar een gewicht op.

· Je kunt de buitenkant van de terrine versieren door bijvoorbeeld op de bodem van de terrine-vorm een beetje gedroogde peterselie of een paar takjes lavendel neer te leggen voordat je deze met spek bekleedt.


  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page