top of page

Terrine van ree

Zo gebruik je echt alles van de buit

Terrine van ree

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

240

20

gemiddelde waardering 2 uit 5

10-12 personen

Voor de bouillon:

Botten met wat vlees eraan, ongeveer 2 kilo

2 uien, in grove stukken

2 wortels, in grove stukken

4 stengels bleekselderij, in grove stukken

4 laurierblaadjes

1 theelepel peperkorrels

zout


Voor de Terrine:

Vlees van de bouillon

500 ml bouillon

75 gram wortel, in kleine blokjes gesneden

75 gram bleekselderij, in kleine blokjes gesneden

1 bosje peterselie, heel fijngesneden

6 blaadjes gelatine

1 theelepel zout

1 theelepel witte fijne peper

Bouillon:

Spoel het vlees en de botten af onder de kraan. Neem een ruime soeppan en doe hierin het vlees met 2 liter water. Breng aan de kook. Schep het schuim weg met een schuimspaan. Laat dit een uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Doe hier vervolgens de uien, de grove stukken groente, laurierblaadjes, zout en de peperkorrels bij. Laat het geheel weer twee uurtjes pruttelen op laag vuur met het deksel op de pan. Laat afkoelen.


Als het is afgekoeld, kun je het vet wegscheppen (dat is gaan drijven). Haal de bouillon door een zeef en vang het kookvocht op in een ruime kom. Pluk het vlees van de botten. Bewaar het vlees en zet apart. De groenten en botten kunnen weggegooid worden. Doe de opgevangen bouillon nog een keer door een zeef.


Terrine:

Neem een kom met koud water en laat hierin de gelatine zacht worden.  Breng 500 ml bouillon aan de kook en doe hier vervolgens de fijngesneden wortel en bleekselderij bij. Kook deze beetgaar (dat duurt ongeveer 5-7 minuten, even proeven dat het niet te zacht wordt! Je wilt een ‘bite’ houden.)


Knijp de zacht geworden gelatine uit en voeg dit toe aan de bouillon. Breng op smaak met zout en peper. Het heeft wel wat nodig, het vlees neemt veel op en het wordt koud gegeten.


Vet een terrinevorm in met een beetje olie, dan blijft de vershoudfolie beter zitten. Doe nu wat vershoudfolie in de terrinevorm, laat overhangen aan de randen, die gebruik je weer als ‘deksel’. Vul de vorm met de bouillon. Als laatste een ‘dakje’ van de fijngesneden peterselie bovenop. Laat even afkoelen op kamertemperatuur. Klap de overhangende folie over de terrine en zet deze vervolgens in de koelkast. (Zeker een nacht.)


Neem de terrine uit de vorm en snijd in mooie plakjes.· Van de overgebleven bouillon kun je een mooie heldere soep maken door hier het overgebleven vlees aan toe te voegen en wat groentes die over zijn in je koelkast, op smaak brengen met wat zout en peper. Je kunt dit in een espressokopje naast de terrine serveren, invriezen of gewoon voor jezelf houden als soepje.

· Ik heb van de overgebleven bouillon een Truffel-Cappuccino gemaakt. Dan heb je zo twee leuke en lekkere voorafjes voor het diner.


  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page