top of page

Terrine van gans met truffel en pistache

Chique gans op je bord

Terrine van gans met truffel en pistache

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

30

60

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 terrine, 6-12 personen

500 gram ganzenborst

500 gram speklappen

2 ons katenspek

2 eetlepels truffeltapenade

1 handje pistachenootjes

1 ei

2 theelepels colorozo-zout (tegen het verkleuren)

2 theelepels versgemalen peper

Snijd de ganzenborsten en de speklappen in grove stukken. Doe eerst de speklappen in een keukenmachine en maal het redelijk fijn. Voeg dan de ganzenborsten toen, en vermaal deze tot een mooie massa, maar ook weer niet te fijn, je wilt wel een beetje structuur houden. Doe het mengsel in een ruime kom, en breng op smaak met het colorozo-zout en peper. Meng het ei erdoor en doe vervolgens de pistachenootjes en de truffeltapenade erbij. Meng alles goed door elkaar zodat je een egaal mengsel hebt.


Neem een terrinevorm en leg hierin dakpansgewijs het katenspek. Begin met de zijkanten en laat over de rand hangen zodat je dit als ‘deksel’ kunt gebruiken als de terrine gevuld is met het ganzenvlees. Doe dit netjes, dit wordt straks de buitenkant. Vul de terrinevorm met het vleesmengsel. Druk alles goed aan en maak dicht met het overhangende spek door dat terug te klappen (als je te kort komt, kun je nog een extra reepjes spek op de bovenkant leggen). Doe vervolgens het deksel op de terrine.


Zet de terrine in een braadslede en vul met kokend water zodat in elk geval een derde van de terrinevorm onder water staat. Bak de terrine in de oven in ongeveer 50-60 minuten gaar op 165 graden.


Laat de terrine in de vorm afkoelen tot op kamertemperatuur, haal dan pas uit de vorm! Je kunt de terrine afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Snijd er mooie plakken van.

*Heb je geen terrinevorm, gebruik dan een cakeblik. Doe bovenop de terrine een tweede cakeblik gevuld met water zodat alles goed aangedrukt wordt, of een plankje en daar een gewicht op. Maar je zult zien dat je de terrinevorm vaak zult gaan gebruiken, dus gewoon een keer aanschaffen. 


* lekker met een uiencompote of wat vijgen (zowel verse als gedroogde).

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page