Terrine van fazant
Als voorafje of bij een wijntje
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
60
1 terrine
750 gram fazantenborsten
250 gram speklappen
2 rode uien, gesnipperd
200 gram pancetta, dun gesneden
1 ei
1 handje pistachenootjes
¼ theelepel foelie, gemalen
1 theelepel colorozozout
1 theelepel versgemalen peper
Klontje roomboter
Neem een koekenpannetje en verhit hier in een klein klontje roomboter. Bak de gesnipperde ui hierin glazig. Zet apart.
Maal de speklappen en de fazantenborsten redelijk grof met de keukenmachine, of haal deze door de gehaktmolen op de grove stand.
Neem een terrinevorm voor 1 kilo vlees-inhoud met deksel. Plaats hierin dakpansgewijs de dungesneden pancetta. Laat de zijkanten overlappen.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Neem een ruime kom. Doe hier het gemalen vlees, de gebakken uitjes, zout, peper, foelie, de pistachenootjes en het ei in. Meng alles goed door elkaar, zodat je een egale massa hebt. Stort dit uit in de terrinevorm. Druk overal goed aan, zodat er geen lucht meer in de vulling is. Doe de laatste pancetta op de bovenkant, en klap daarna de zijkanten die overlapten terug. Plaats het deksel op de vorm en zet vast.
Plaats de vorm in een braadslede. Vul deze tot minstens de helft van de terrinevorm met kokend water. Zet de braadslede in de oven en bak de terrine in ongeveer een uurtje gaar.
Laat de vorm uit de bak water afkoelen. Als de terrine is afgekoeld op kamertemperatuur kun je deze wegzetten in de koelkast.
Als de terrine helemaal gekoeld is, kun je deze uit de vorm storten.
· Heb je geen terrinevorm met deksel? Gebruik dan een cakeblik. Leg hier wel een gewicht op als deze uit de oven komt. (bijvoorbeeld een pak frisdrank met een plankje ertussen.)