top of page

Tarte tatin met Conference-peren

Een feest om aan te snijden

Tarte tatin met Conference-peren

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

25

gemiddelde waardering 1 uit 5

6-8 personen

6 plakjes roomboter bladerdeeg

3-4 Conference-peren

75 gram roomboter

150 gram bruine basterdsuiker

Wat bloem

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de plakken bladerdeeg op elkaar (plastic verwijderen) op een met bloem bestoven aanrecht en rol het uit tot een grote plak die groot genoeg is voor een taartvorm van aardewerk. Schil de peren, halveer deze en verwijder de klokhuizen. Snijd in partjes van ongeveer een halve tot 1 centimeter.


Doe de roomboter met de basterdsuiker in een ronde taartvorm en laat in de oven karamelliseren. (Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Laat het niet te donker worden, dan smaakt het aangebrand.) Haal dan de taartvorm uit de oven. Leg de schijfjes peer dakpansgewijs in een cirkel in de vorm, gewoon op de gesmolten suiker en boter.

Bedek de peren met het bladerdeeg, alsof het deeg een dekentje is, en stop de peren 'in' bij de randen. (Het deeg komt dus onder een stuk peer.) Kerf met een mes een paar openingen in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen.


Plaats de vorm terug in de oven en bak de taart in ongeveer 20-25 minuutjes gaar. Laat even afkoelen om de taart vervolgens met behulp van een groot bord/serveerplateau om te keren. (Denk erom dat je een doek gebruikt, de suiker is namelijk loeiheet geworden!)

* Lekker met vanille-ijs en/of slagroom of vanillesaus. Of met een mascarpone-crème

* Zorg ervoor dat het bord dat je gebruikt om te keren groter is dan je bakvorm.

* Als je dikkere stukken peer gebruikt, duurt de baktijd langer.

* Doyenne de comice-peren zijn natter, dus meer vocht.

* Heb je veel vocht, houdt het bord dan na het snijden van het eerste stuk schuin om dat weg te laten lopen, anders wordt je tarte tatin zompig.


(Er staan ook foto's van Carla bij, zij heeft intussen de tarte tatin gemaakt.)

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page