Spek-uien-champignontartelettes met kaas
Heerlijk bij een uitgebreide brunch
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
40
20
6 personen
Deeg:
150 gram bloem + extra
50 gram boter, koud en in blokjes
1 eidooier
1 eetlepel koud water
Snufje zout
Vulling:
125 gram spekblokjes
250 gram rode ui, schoongemaakt en in halve ringen
250 gram champignons, in stukjes gesneden
1 eetlepel balsamico-azijn
1 eetlepel zonnebloemolie
Zout en versgemalen peper
50 gram pittig belegen kaas, geraspt
6 takjes tijm
Deeg:
Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, boter en het zout. Kneed tot een kruimelig deeg. Doe er vervolgens de dooier en een eetlepel water bij. Kneed tot een mooi, vast deeg. Als het te droog is, kun je nog een klein lepeltje water toevoegen. Doe het deeg in wat keukenfolie en laat 30 minuutjes rusten in de koelkast.
Vulling:
Neem een koekenpan, doe hier de zonnebloemolie in en bak de spekjes aan. Als het vet van het spek begint te smelten, kun je de champignons toevoegen. Zodra het beginnen te slinken, kunnen de uien erbij. Laat alles even goed doorbakken zodat ook bijna al het vocht is verdampt. Breng op smaak met wat zout en peper en zet vervolgens apart.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Laat het deeg weer even wat op kamertemperatuur komen, dat rolt gemakkelijker uit. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Vet de tartelette-vormpjes in en bestrooi met wat bloem. Rol deze uit op een met bloem bestoven aanrecht en vul de tartelette-vormpjes met het deeg, zowel de bodem als de zijkanten. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Leg hier een bakpapiertje op met wat bakbonen, en bak de vormpjes 15 minuten in de oven. Haal dan de bakpapiertjes met de bakbonen er af, en bak de tartelettes nog eens 5 minuten.
Haal de vormpjes uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden. Verdeel het spek-uien-mengsel over de vormpjes. Doe hierover de geraspte kaas en een takje tijm. Bak de tartelettes af in 15-20 minuutjes.
* Als vegetarische variant zou je de spekjes er uit kunnen laten en dat aan kunnen vullen met extra uien en/of champignons