top of page

Soto ayam

De luie wijven versie , maar ook de 'zelfgemaakte boemboe-versie'

Soto ayam

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

90

10

gemiddelde waardering 1 uit 5

2-4 personen

Bouillon:

3 braadpoten

2 stengels sereh

Gember, halve duim groot

2 blaadjes salam

Laos, halve duim groot

2 kippenbouillontabletten

2 bakjes Boemboe Soto, Koningsvogel

200 ml kokosmelk


Garneren:

4 vierkantjes eiernoedels

4 gekookte eieren

125 gram taugé

2 lente-uitjes, gesneden

Stukje witte kool, fijn gesneden

Verse koriander, gesneden

Verse peterselie, gesneden

Gefruite uitjes

Sambal (optioneel)

Rode peper, gesneden (optioneel)

Wat gebakken emping (optioneel)



Zelf Boemboe maken?

Boemboe voor Soto ayam:

4 sjalotjes

6 teentjes knoflook

Stukje verse gember (halve duim groot)

6 kemirinoten

1 eetlepel koriander (gedroogde)

1 eetlepel komijn

1 eetlepel koenjit

Stukje trassi, 1 cm.

2 eetlepels zonnebloemolie

100 ml kokosmelk

1 kippenbouillonblokje


· Doe alle ingrediënten in een klein keukenmachientje en draai het tot een pasta. Doe de pasta in een tjobek en stamp de pasta helemaal fijn.  Bak de pasta heel even in een koekenpan totdat deze gaat geuren en voeg dan toe bij de bouillon.

· Iedere familie heeft zijn eigen recept voor een boemboe, de mijne is op de manier zoals hierboven geschreven.


Neem een ruime soeppan en doe hierin de braadpoten met water, zodat de poten net onder water staan. Breng het geheel aan de kook en schep het schuim weg. Voeg dan de sereh, gember, salam en de laos toe, temper het vuur en laat het geheel een uur tot anderhalf uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.


Schep de braadpoten en de kruiden/wortels uit de pan. Pluk het vlees van de botten. Voeg de kippenbouillontabletten, de kokosmelk en de Boemboe voor de Soto toe. Roer en proef, en breng eventueel met wat zout en peper op smaak. Het mag best aan de hartige kant zijn, de overige ingrediënten hebben geen zout namelijk.  Voeg het vlees erbij.


Neem een ruime pan en kook hierin de eieren. Ikzelf vind net niet helemaal hard gekookt het lekkerst. Schep de eieren uit de pan en laat deze schrikken in koud water. Blancheer de witte kool 2 minuutjes in het kookwater en schep er uit. Kook dan de noedels zoals staat omschreven op de verpakking. Pel intussen de eieren. Laat de noedels  uitlekken en spoel af met koud water om het kookproces tegen te gaan.


* De luie-wijven-versie is dus met een kant-en-klare boemboe gemaakt.


Samenstellen:

Doe wat noedels in een kom. Doe hier wat taugé, gesneden lente-uitjes, gehalveerde gekookte eitjes, kool, peterselie en koriander op. Schenk hier de hete bouillon met vlees op. Garneer dan met de gefruite uitjes, en optioneel met wat fijngeknepen emping, rode peper en sambal.




· Garneer met wat je aan groenten in huis hebt. Ik greep nu mis met de witte kool, maar had weer voldoende lente-uitjes in huis.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page