Snelle bisque van gamba’s
Als soep, en meteen extra voor de garnalenbitterballen;-)
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
40
ruime liter bisque
15 grote gamba’s in de schaal
Scheutje zonnebloemolie
1 ui, in grove stukken
3 stengels bleekselderij, in grove stukken
1 winterpeen, in grove stukken
1 potje tomaten in blokjes in blik
1 gedroogde chilipeper
Scheut witte wijn
2 visbouillontabletten
eventueel:
2 stengels bleekselderij in kleine blokjes
1/2 winterpeen, in kleine blokjes
wat garnalen of stevige witvis
crème fraîche
Haal de kop en de schaal van de gamba’s. Verwijder het darmkanaal door met een mesje over de rug in de lengte te snijden en het darmkanaal eruit te halen.
Neem een ruime pan en doe hierin de olie. Doe dan de koppen en schalen van de gamba’s erbij en laat deze kleuren op medium hitte. Dan de ui, chilipeper, bleekselderij en de wortel erbij en fruit deze ook even aan. Blus af met de witte wijn. Laat de alcohol verdampen, dit kun je ruiken. Als het verdampt is, kun je het blikje tomaten in blokjes toevoegen. Vul het blikje nog 2 x met water en voeg dat ook toe. Dan de bouillontabletten erbij. Laat het een half uurtje pruttelen op laag vuur met het deksel op de pan.
Pureer alles met de staafmixer, en haal het door een zeef. Je kunt de bolle kant van een opschep-soeplepel of een sauslepel gebruiken om het door de zeef te laten passeren. Maak de pan schoon en zeef vervolgens nog een keer, terug in de pan waarin je gekookt had.
Als je dit als een snelle vissoep eet, snijd dan de gamba’s door de helft en voeg eventueel wat vis toe (denk aan stevige witvis, tilapia of kabeljauw.) Je kunt ook nog wat bleekselderij en wortel in kleine blokjes snijden en toe even beetgaar mee laten koken.
* Je kunt ook wat extra bisque maken (400 ml) om daarna de garnalenbitterballen op de foto te maken