Sinaasappel-hazelnotentaart
Heerlijk combinatie in een taart!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
25
55
1 taart, 24 cm
Beslag:
100 gram bloem
100 gram roomboter, op kamertemperatuur
100 gram hazelnoten, gemalen
100 gram chocolade (+71%), geraspt
200 gram fijne kristalsuiker
1 zakje bakpoeder
4 eieren, gesplitst
sinaasappel, sap en rasp
½ citroen, sap en rasp
1 theelepel vanille extract
Vulling:
50 gram roomboter
60 gram fijne kristalsuiker
200 ml slagroom
1 sinaasappel, sap en rasp
Topping:
Sap van 1 sinaasappel
250 gram poedersuiker
Beslag:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop in een kom de eiwitten stijf. Neem een andere kom en klop hierin de boter, suiker, vanille extract en de eidooiers tot een mooie lichtgele schuimige massa. Voeg dan de noten, geraspte chocolade, de sinaasappelrasp- en sap en de citroen rasp en sap toe. Meng goed door elkaar. Dan de bloem en het bakpoeder toevoegen en mengen.
Voeg 1/3 van de stijf geklopte eiwitten erbij en meng dit stevig door elkaar, dit heet familie maken. Dan de overige eiwitten toevoegen en deze voorzichtig door het beslag vouwen, dan blijft de taart luchtig.
Neem een springvorm, doe hier een bakpapiertje in, beboter de bodem en de randen en bestuif met wat bloem. Stort het beslag hierin uit en bak de taart in ongeveer 50-60 minuten gaar. Prik met een sateprikker om te controleren of de taart in het midden ook gaar is. Laat afkoelen.
Vulling:
Klop in een kom de slagroom stijf. Neem aan andere kom en klop hierin de boter met de suiker en het sap en de rasp van 1 sinaasappel romig. Meng daarna de slagroom er doorheen. Zet koel weg.
Snijd de afgekoelde taart overdwars door het midden. Stort de vulling uit over de binnenkant, verdeel zo gelijkmatig mogelijk met een paletmesje. Zet het deksel terug.
Topping:
Meng het poedersuiker en het sap van de sinaasappel door elkaar zodat je geen klontjes meer hebt. Verdeel het gelijkmatig over de taart. Garneer eventueel met een paar dunne schijfjes sinaasappel zonder schil.
· De bereidingstijd is langer, omdat de taart af moet koelen. Je kunt de cake dus al een dag eerder maken en de volgende dag afmaken met de vulling en de topping.