top of page

Schwarzwälder Kirschtorte

Chocolade en kersen, super combinatie

Schwarzwälder Kirschtorte

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

50

90

gemiddelde waardering 4 uit 5

1 grote taart, 10 personen

Biscuitdeeg:

6 eieren, gesplitst

200 gram bloem

200 gram poedersuiker

50 gram cacaopoeder

1 zakje bakpoeder

4 eetlepels warme sterke koffie

Snufje zout


Vulling:

1 pot kersen, fruit voor taart

800 ml slagroom

2 eetlepels poedersuiker

1 zakje ‘Klop-fix’

11 eetlepels Kirsch

1 pak chocoladevlokken (puur)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ruime kom en klop hierin met de mixer de eiwitten stijf. 


Neem een andere ruime kom en klop hierin de eidooiers met de koffie en de poedersuiker in een minuut of 6 tot een mooie schuimige massa. Voeg dan de bloem, het bakpoeder, het snufje zout en het cacaopoeder in een zeef toe en schud dit uit boven het eidooiermengsel. Vouw dit door het eidooiermengsel. Voeg dat een goede schep van de geslagen eiwitten toe en meng dit door elkaar (dit heet familie maken). Vouw vervolgens voorzichtig de overige eiwitten door het beslag.


Neem een springvorm van 26 cm, doorsnede en leg een bakpapiertje op de bodem. Vet de rand in en bestrooi deze met wat bloem. Vul de vorm met het beslag doe hier een aluminiumfolie overheen en zet in de oven. Haal de folie na 30 minuten weg en bak de taart nog eens 25-30 minuten gaar. (Als de taart tegen het folie heeft geplakt, is dat niet heel erg, er komt straks nog een laag slagroom op.) Prik met een satéstokje om zeker te zijn dat de binnenkant ook gaar is. Laat afkoelen.


Neem een ruime kom en klop hierin de slagroom met de poedersuiker, 2 eetlepels Kirsch en de ‘Klop-fix’ stijf.  Doe dit in een spuitzak en zet apart in de koelkast.


Snijd de afgekoelde biscuit overdwars in 3 lagen en besprenkel elke laag met 3 eetlepels Kirsch. Houd een paar kersen apart voor de garnering. Verdeel de rest van de kersen met de saus over de bodem, maar laat de randen vrij. Verdeel hierover wat slagroom, en verspreid dit met een paletmes. Leg de middelste laag op de eerste en verdeel hier slagroom over, verspreid ook dit weer gelijkmatig met een paletmes. Leg nu de bovenste laag biscuit op de onderste twee, verdeel slagroom over de bovenkant en de zijkanten (bewaar wat voor een paar toefjes bovenop!) en maak het glad met een paletmes. 


Verdeel met je hand chocoladevlokken over de zijkanten van de taart en strooi ook op de bovenkant. Verdeel zo gelijkmatig mogelijk. Maak van de slagroom die je over hebt toefjes aan de bovenkant van de taart en leg hier de achtergehouden kersen op.

· Maak, voordat je de biscuit in 3 lagen snijdt, een inkeping van boven naar beneden. Dan weet je waar je de laag weer bovenop moet plaatsen. (Voor als je een beetje schuin gesneden hebt, dan passen de taartlagen weer mooi boven op elkaar voor een mooi geheel. (zie foto)

· Doe eerst de tuit in de spuitzak, dan weet je waar je moet snijden voor de juiste grootte van het gat. (zie foto)

· Zet de spuitzak in een hoge beker om deze te vullen. (zie foto)

· Je kunt ook de kersenvulling zelf maken met of verse ontpitte kersen of kersen op sap uit een pot door het volgende te doen:

Vulling van kersen (de omslachtige versie i.p.v. de kant-en-klare-fruit voor taart-variant)

· 1 pot kersen op sap

· 6 eetlepels Kirsch

· 6 blaadjes gelatine

· Neem een kommetje met koud water en laat hierin de gelatineblaadjes weken. Laat de kersen uitlekken (bewaar het sap!)en leg een paar kersen apart om te garneren. Doe ongeveer 75 ml. van het kersensap in een pannetje en verhit het sap een beetje. Knijp de zacht geworden gelatine uit en voeg deze bij het kersensap. Voeg de kersen erbij en roer goed om. Laat afkoelen en zet apart.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page