Sausje met champignons, cognac en bieslook
Vlam in de pan!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
10
20
4-6 personen
250 gram champignons, in dunne plakjes gesneden
200 ml gevogeltefond
100 ml cognac
150 ml witte wijn
200 ml slagroom
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
25 gram bieslook, fijngesneden
2 theelepels mosterd
30 gram roomboter
Zout en versgemalen peper
Neem een ruime koekenpan en doe hierin de boter. Zodra deze gesmolten is, voeg je de champignons toe. Braad deze aan. Zodra deze vocht verliezen, bak je de ui en de knoflook mee. Roer een beetje om.
Zet de afzuigkap uit! Neem ondertussen een ruime soep-opscheplepel en doe hierin de cognac . Verwarm de cognac op een pitje. Als deze warm geworden is, de vlam erbij houden, zodat de cognac vlam vat. Leeg de soeplepel bij de champignons. Je bent nu aan het flamberen, vandaar dat de afzuigkap uit moest (gaaf he!). Zodra de vlam gedoofd is, kun je de witte wijn, de fond en de slagroom toevoegen. Laat het geheel tot ongeveer een derde op medium vuur inkoken.
Breng op smaak met de mosterd, zout en versgemalen peper en voeg de bieslook toe. Als je het te dun vindt, kun je nog een theelepel maïzena aangelengd in wat water toevoegen. Schenk in een sauskom.
· Lekker bij een stuk rood vlees.
· Je kunt in plaats van bieslook ook bijvoorbeeld peterselie gebruiken.
· Ook kun je verschillende soorten paddenstoelen gebruiken.