top of page

Roti kukus

Mijn moeders recept

Roti kukus

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

40

gemiddelde waardering 1 uit 5

1 grote ronde 'cake'

6 eieren

450 gram bloem

260 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

½ zakje bakpoeder (8 gram)

150 ml 7-up (uit een blikje)

2 eetlepels cacaopoeder

Snufje zout

Roomboter (om op de roti kukus te smeren)

Doe de eieren in een ruime kom en klop deze, terwijl je beetje bij beetje de suiker en de vanillesuiker toevoegt, tot een mooie luchtige massa. Ik raad je aan een keukenmachine te gebruiken als je die hebt. Het mengsel moet minstens 4 keer in volume hebben toegenomen.


Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout en voeg dat toe aan de geklopte eieren. Vouw dit met een spatel door het eiermengsel. Voeg dan de 7-up toe, en vouw ook dit door het beslag, zodat je een mooi en egaal mengsel krijgt.


Neem een stoompan, vul de onderste pan met water (het mandje mag het water niet raken!) en breng het water aan de kook. Neem een stuk bakpapier en verfrommel dat. Plaats dit vervolgens in het stoommandje, zodat je ook aan de zijkanten de gaatjes bedekt. Schep 1/3 van het beslag in het stoommandje. Schep de helft van het beslag dat je over hebt in een ander kommetje en zeef hierboven het cacaopoeder. Meng dit goed door elkaar en schep dit ook in het stoommandje. Schep vervolgens het laatste beslag in het stoommandje. Neem een satépikker en beweeg deze door beslag, dan krijg je straks een gemarmerd effect.


Neem een schone theedoek en doe deze over het deksel van de stoompan. Knoop de uiteinden aan de bovenkant van het deksel aan de buitenkant bij de greep samen. (Je kunt ook een paar wasknijpers gebruiken.) Plaats het stoommandje met het deksel erop op de onderste pan waar het water van kookt. (Het stoommandje mag het water niet raken!) Stoom de Roti kukus in ongeveer 40 minuten gaar. Prik met een sateprikker of de kern gaar is, anders laat je deze nog een paar minuten garen.


Haal de Roti kukus uit de stoompan met papier en laat op een rooster afkoelen.


Besmeer met roomboter bij het serveren.
· Je kunt ook 100 gram gesmolten chocolade gebruiken in plaats van cacaopoeder.

· In plaats van chocolade, kun je ook een 2 theelepels pandan-pasta gebruiken.

· In blikjes frisdrank zit meer prik dan in een grote fles, vandaar een blikje in het recept.

· Ik greep mis met de 7-up, toen heb ik een ander blikje soda gebruikt. Liever geen cola, dat is bruin 😉.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page