Romige paddenstoelensoep
Een rijke comfortsoep… of als luxe voorafje
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
240
Grote pan vol, ruim 4 liter
1.5 kilo schenkels
2 mergpijpen
800-1000 gram verschillende soorten paddenstoelen (champignons, oesterzwam, cantharellen, kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood)
2 uien, gesnipperd
6 teentjes knoflook, geperst
2 laurierblaadjes
6 takjes verse tijm
6 Knorr runderbouillonblokjes
100 gram boter
100 gram bloem
500 ml slagroom
Neem een soeppan, doe hierin de ossenstaarten en vul de pan met 4 liter koud water. Breng het geheel aan de kook en schep zodra het kookt het schuim weg met een schuimspaan. Temper het vuur en doe de laurierblaadjes en het kruidenbuiltje / bouquet garni in de pan. Laat het op laag vuur een uurtje of 3-4 zachtjes koken.
Maak ondertussen de paddenstoelen schoon (niet met water afspoelen, maar met een borsteltje of een stukje keukenpapier schoonwrijven). Snijd of scheur ondertussen de paddenstoelen. Neem een ruime koekenpan, doe hierin wat Croma (boter kan ook) en bak de paddenstoelen aan. Als het vocht van de paddenstoelen een beetje begint te verdampen, doe je er de ui, knoflook en tijmblaadjes bij. Bak totdat het een beetje kleur heeft terwijl je regelmatig omschept. (Het kan zijn dat je het, door de hoeveelheid paddenstoelen, in twee etappes moet verdelen.)
Als de bouillon klaar is, valt het vlees van het bot. Het vlees en de botten eruit scheppen en het vlees van de botten halen. Houd het vlees nog even apart. Haal de laurierblaadjes en het kruidenbuiltje/bouquet garni uit de pan.
Neem een pan met dikkere bodem en smelt hierin op medium hitte de boter. Doe er vervolgens de bloem bij en roer dit tot een dikke massa. Laat even op laag vuur 2-3 minuutjes doorgaren. Schenk dan wat bouillon bij de roux en roer zodat je een dikke pap krijgt, schenk weer wat bouillon erbij en weer roeren, herhaal dit nog een keer en schenk alles dan terug in de grote soeppan. Doe dan de slagroom en de bouillonblokjes erbij. Voeg het vlees en de paddenstoelen toe aan de bouillon. Proef! Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Je kunt er voor het garneren nog wat gesneden bieslook of peterselie op doen. Lekker met een (kaas-)soepstengel, knapperbolletjes (Backerbsen) of een stokbroodje met wat kruidenboter.
* Als je wat gedroogd eekhoorntjesbrood hebt, kun je die met een koffiemolentje tot poeder vermalen. Als je nog een eetlepel daarvan aan de soep toevoeft, geef je nóg een extra dimensie aan de soep.