Risotto met salami en paddenstoelen
Goed gevuld wel te verstaan!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
25
4 personen
500 gram risottorijst
100 gram roomboter
400 gram paddenstoelen
200 gram salami
2 uitjes
4 teentjes knoflook
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 liter groenten- of kippenbouillon
Versgemalen peper
Wat peterselie om te garneren
Snipper de ui, en snijd de paddenstoelen in plakjes en de salami in kleine stukjes. Maak de knoflook schoon en pers deze.
Verwarm de bouillon in een pannetje. Verhit in een pan met dikke bodem op medium-hoog vuur de helft van de boter. Bak hierin eerst de paddenstoelen. Zodra deze gaan kleuren en slinken, doe je de uien erbij. Als de uien glazig worden, kun je de knoflook en de salami toevoegen. Verlaag de hitte naar medium. Blijf omroeren. Voeg dan, na een minuutje of 2-3 de rijst toe en laat de rijst een minuutje of 3 meebakken.
Zet het vuur laag en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf soms even omroeren en voeg steeds wat bouillon toe als het te droog wordt. Als het bijna klaar is, na 20-25 minuten (je kunt dit proeven, de korrel van de rijst moet ‘beetgaar’ zijn), voeg je ¾ van de Parmezaanse kaas en de laatste helft van de boter erbij. Roer dit door de rijst. Breng op smaak met wat versgemalen peper.
Serveer met de overgebleven Parmezaanse kaas en peterselie.
· Ik heb bouillon uit een potje gebruikt. Deze is zout en moet met water aangelengd worden. (Ik vul het potje nog anderhalf tot twee keer met water en doe dat bij de bouillon in het pannetje.)
· Proef! De bouillon is zout, de kaas en de salami ook. Dus proef eerst voordat je er ook maar aan denkt zout toe te voegen.
· Op de foto heb ik kastanjechampignons gebruikt, maar je kunt hier allerlei paddenstoelen voor gebruiken.
· In plaats van peterselie kun je ook tijm gebruiken.
· Lekker met een stukje citroen erbij om zelf er over uit te knijpen voor een frisse toon .