top of page

Rillette van haas

Lekker met een wijntje na een frisse neus

Rillette van haas

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

360

gemiddelde waardering 1 uit 5

12 potjes (ter grootte van een jampotje)

1 haas, panklaar (met bot), in stukken 

2 kilo speklappen

2 potjes ganzenvet of eendenvet

3 takjes tijm

2 blaadjes laurier

6 teentjes knoflook, schoongemaakt

10 jeneverbessen, gekneusd

5 pimentkorrels

3 kruidnagels

1 tak salie (met meerdere blaadjes)

1 ruime theelepel colorozozout per kilo vlees (tegen het verkleuren)

1 ruime theelepel versgemalen peper per kilo vlees

250 gram reuzel

Snijd de speklappen in stukken van ongeveer 5 bij 5 cm. Dit hoeft niet netjes. Neem een ruime pan met een dikke bodem en braad hierin het buikvet/kinnebakspek iets aan in een paar lepels van het ganzen/eendenvet. Zodra deze vet beginnen af te geven kunnen de stukken haas en de knoflook erbij. Braad deze even mee aan. Doe vervolgens de potjes ganzenvet erbij. Dan alle kruiden en specerijen in de pan, temper het vuur zodat het heel licht pruttelt. Laat dit vervolgens minstens 6-8 uur pruttelen, hoe langer hoe lekkerder. Roer soms even om en zorg ervoor dat het vlees onder het vet ligt (anders droogt het uit). Laat afkoelen.


Vis de botten, takjes van de tijm, de laurierblaadjes, de kruidnagels, de pimentkorrels, als het lukt ook de salie en de jeneverbessen (als je de laatste 2 niet kunt vinden, is het ook geen ramp!) Gebruik een magneet voor het verwijderen van een eventuele hagelkorrel. Laat afkoelen.


Neem een ruime kom en schep hierin een gedeelte van het vlees. Schep ook vet/jus mee (verdeel het vlees en de jus/vet ongeveer zo gelijk mogelijk in 3 a 4 keer dat je wilt gaan mixen.)Neem een mixer en mix het vlees los, zodat je een egale 'gelijke' massa krijgt. Gebruik geen blender, anders wordt de rillette een papje, en je wilt juist de structuur!  Proef nog even of de rillette op smaak is, straks kun je niet meer toevoegen! Voeg eventueel nog wat zout en versgemalen peper toe.


Neem de jampotjes en vul deze met de rillette. Druk goed aan en maak aan de bovenkant zo plat en glad mogelijk. Maak de randen goed schoon met een stuk keukenpapier. Neem een steelpan en laat de reuzel smelten (het hoeft niet heet te zijn, alleen smelten). Schenk dit in de potjes zodat alle rillette afgedekt wordt. Laat iets afkoelen en sluit de potjes. Zorg ervoor dat het vet sowieso de rillette afdekt!

* In de koelkast kun je een onaangebroken potje meerdere weken bewaren. Voor gebruik het reuzel eraf scheppen. Wel op kamertemperatuur eten. Een aangebroken potje kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast.

* Je hebt nu wel 12 potjes, maar je zult zien dat het ook leuk is om zo'n potje als cadeautje weg te geven. Strikje er omheen en je hebt een heel leuk presentje.

* Dit is een heel vergevingsgezind recept, je kunt spelen met de ingrediënten en (soorten) kruiden. . Je kunt dit met eigenlijk elk soort vlees wel maken. Denk bijvoorbeeld aan hert, zwijn of ree, konijn of rund.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page