Rendang (Gekruid rundvlees met kokos)
Jum! Met rijst of frieten 😉
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
240
4-6 personen
750 gram runderlappen
2 uien, gesnipperd
4 teentje knoflook, geperst
1 duimgroot stuk gember, geraspt
2 sereh-stengels, gekneusd
4 kemiri-noten
2 blaadjes salam
4 blaadjes djeroek poeroet (kafir-lime-blaadjes)
3 rode pepers, in kleine stukjes gesneden
2 theelepels sambal oelek (optioneel)
2 theelepels palmsuiker
2 theelepels trassi
200 ml kokosmelk
½ citroen, sap
2 bouillonblokjes
4 eetlepels ketjap manis
Scheut zonnebloemolie
Bosje verse koriander
50 gram geraspte kokos
Neem een koekenpan en rooster hierin de geraspte kokos zodat het lichtbruin wordt. Zet apart.
Verwarm de oven voor op 130 graden. Snijd de runderlappen in stukjes van 5-5 cm. Neem een ruime pan met dikke bodem en verwarm hierin op hoog vuur een goede scheut zonnebloemolie. Bak hierin de stukken vlees aan. Voeg dan de ui en de knoflook toe en bak deze glazig mee. Voeg dan de gesneden lomboks, de sambal (optioneel), de geraspte gember, de palmsuiker, trassi en de kemirinoten toe. Roer om.
Vul dan de pan aan met ongeveer 300 ml water, zodat het vlees net onder water staat. Voeg de sereh-stengels, de salam, djeroek poeroet, het citroensap, de ketjap manis en de bouillonblokjes toe. Roer weer om. Als het geheel kookt en pruttelt, plaats je het deksel op de pan. Zet deze voor zeker 3 uur weg in de oven. (Hoe langer het gaart, hoe zachter het vlees.)
Haal na 3-4 uur uit de oven en verhit de pan weer op het fornuis. Neem het bosje koriander en snijd de steeltjes fijn. Bewaar het blad om te garneren. Voeg de steeltjes en de kokosmelk toe aan de pan, en roer om. Laat dit nog 45 minuten op laag vuur pruttelen. Het vocht moet redelijk weg gekookt zijn. Vis de blaadjes, kimiri-noten en de serehstengels eruit.
Voeg als laatste de geraspte kokos toe en roer om. Serveer met fijngesneden blaadjes koriander.
* Vaak serveer je meerdere bijgerechten, vandaar 4-6 personen.
* Met gele- of witte rijst of met frietjes.