top of page

Rabarber-meringuetaart

Zoet, fris en romig in één taart

Rabarber-meringuetaart

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

60

40

gemiddelde waardering 4 uit 5

1 taart, 8-10 personen

Bodem:

250 gram bloem

150 gram roomboter

80 gram suiker

1 ei

Snufje zout


Room:

500 ml melk

100 gram suiker

6 eidooiers

50 gram maïzena

1 theelepel vanille-extract

3 blaadjes gelatine


Rabarberlaag:

8 dikke rabarberstelen

2 eetlepels suiker

100 gram witte of pure chocolade


Meringue-laag:

6 eiwitten

125 gram suiker

50 ml water

Bodem:

Meng alle ingrediënten in een ruime kom. Overkneed het deeg niet. Maak er een bal van en maak deze plat. Verpak het in wat keukenfolie en laat zeker 30 minuten rusten in de koelkast.


Rabarberlaag:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil met een dunschiller de rabarber en snijd deze in stukken van tussen de 5 en 8 cm. in lengte. Neem een ovenbakplaat, doe hier een bakpapiertje op en verdeel de rabarberstukken hierover. Strooi de suiker over de rabarber en bak de rabarber 15 minuten in de oven. Haal hierna uit de oven en laat de rabarber uitlekken op keukenpapier. Zet apart.


Bodem:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit. Beboter de - of vet een bakvorm van 24 cm. doorsnede - in met bakspray en bestuif met wat bloem. Plaats het deeg op de bodem en de randen van de bakvorm. Prik hier met een vork wat gaatjes in, leg hier een laag bakpapier op (dat gaat gemakkelijker als je het papier eerst verfrommelt). En leg hierop bakparels of bakbonen. Bak de bodem in 25 minuten in de oven. Verwijder dan het bakpapier en bak de bodem nog 5 minuten totdat het gaar en goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Smelt de chocolade au bain-marie. Bestrijk de afgekoelde bodem en zijkanten met een kwast, zodat deze helemaal bedekt is met een laagje chocolade. (Dan wordt de bodem niet ‘zompig’ door de room en de rabarber naderhand.)


Room:

Laat de blaadjes gelatine weken in koud water. Neem een ruime steelpan en verwarm hierin de melk. Neem een ruime kom en meng hierin met de handmixer de eidooiers, suiker, het vanille extract  en de maïzena tot een mooie schuimige massa. Voeg een derde van de warme melk toe aan het eidooier-mengsel en mix goed door elkaar. Voeg vervolgens dat mengsel bij de pan met melk en verwarm dit, terwijl je met een garde roert, op medium-laag vuur. Blijf roeren totdat je een mooie dikke room krijgt, de dikte van kwark. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer deze er goed doorheen. Laat afkoelen en stort dit vervolgens uit over de taartbodem. Strijk glad met een paletmes.

Plaats de uitgelekte rabarberstukken op de roomlaag.


Merengue:

Verwarm de grill in de oven voor op 190 graden. Neem een steelpannetje en verwarm hierin het water en de suiker en roer, zodat de suiker helemaal oplost. Neem een ruime kom en mix hierin met de handmixer de eiwitten stijf. Voeg dan beetje bij beetje het hete suikermengsel erbij terwijl je blijft mixen. Verdeel dit over de rabarberstukjes, maar laat de randen iets vrij. Maak mooie pieken in de merengue, dat geeft een mooi effect als deze onder de grill is geweest. Plaats de taart 2-3 minuten onder de hete grill. Wil je een brander gebruiken voor de mooie bruine kleur, dat kan dat natuurlijk ook in plaats van de oven-grill gebruiken.




· Heb je nog rabarber over? En wil je je nog een beetje uitsloven? Dan kun je nog een extra laag maken in de taart en de room een beetje frisser maken. Dat doe je door:

8 rabarberstelen te schillen en in kleine stukjes te snijden. Neem een steelpannetje en doe hierin de rabarberstukjes, het sap van een halve sinaasappel en de rasp van een hele sinaasappel. Breng het geheel aan de kook en laat 5 minuutjes op laag vuur koken. Doe de helft van dit mengsel door de room (gebruik dan wel 1 blaadje gelatine extra). De andere helft verdeel je, als het afgekoeld is, bovenop de roomlaag. (Zie de laatste foto's bij de galerij.)

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page