top of page

Pruimentaart

Nazomeren...in de herfst

Pruimentaart

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

45

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 taart 8-10 personen, 25 cm doorsnee

Deeg:

350 gram bloem

170 gram koude roomboter

70 gram koude reuzel

100 ml koud water

2 eieren

100 gram suiker

Sap van ½  citroen

Snufje zout


Vulling:

1 kilo pruimen

25 gram boter

100 gram suiker

3 theelepels maïzena met wat water

Sap van een halve citroen en rasp van de schil

1 ei, losgeklutst

Wat rietsuiker om te garneren

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ruime kom en doe hier de bloem, reuzel, roomboter, suiker en het zout. Meng dit met de vingers tot er een soort broodkruim-deeg ontstaat. Meng in een ander kommetje het water, de eieren, en het citroensap. Doe beetje bij beetje het vocht bij het bloem/boter-deeg terwijl je kneed. Je hebt kans dat je niet alles hoeft te gebruiken. Als je een mooie niet-klevende deegbal hebt, is het klaar. Neem een taartvorm (het liefst een springvorm of een vorm waar de bodem los van is) en rol de grootste deegbal op een met bloem bestoven werkblad uit zodat je zowel de taartbodem als de zijkanten bedekt. Doe hierover een bakpapiertje en daarop wat bakbonen of bakkogeltjes als gewicht om blind te kunnen bakken. Doe hier vervolgens aluminiumfolie overheen en bak de bodem ca 25 minuutjes in de oven.


Maak ondertussen de pruimen schoon, haal de pit eruit en snijd de pruimen in kwarten. Neem een pan en laat hierin op medium hitte de boter smelten. Doe er vervolgens de pruimen, suiker en het citroensap- en rasp bij. (Eventueel een klein beetje water.) Schep even om, doe dit rustig, zodat de pruimen een beetje heel blijven. Zodra het goed verwarmd is en vocht verliest, kun je het maïzena-papje toevoegen. Laat op laag vuur heel even pruttelen.


Neem de deegbodem uit de oven en laat heel even afkoelen. Snijd het overtollige deeg aan de randen weg. Doe de pruimenvulling in de taartvorm. Rol van het deeg dat je apart had gehouden het deksel. Plaats het deksel op de taartvorm en druk aan bij de randen. Maak een paar gaten in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met ge losgeklopte ei en strooi wat rietsuiker over het deksel. Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.

* Deze taart kan ook met blauwe bessen, kruisbessen of bijvoorbeeld perziken.

* Lekker met een grote dot zelfgeklopte slagroom!

* Door de reuzel krijg je een mooi knapperig deeg. Je zult merken met uitrollen dat dit een heel mooi en vergevingsgezind deeg is. Top om mee te werken.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page