top of page

Poolse Pierogi met kip en aardappel

Lekkers van kliekjes

Poolse Pierogi met kip en aardappel

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

5

gemiddelde waardering 3 uit 5

15-20 stuks

Deeg:

200 gram bloem

180 ml kokend water

1 eetlepel zonnebloemolie

1 snuf zout

Eventueel een theelepel paprikapoeder


Vulling:

100 gram vlees, zeer fijn gehakt

100 gram aardappelpuree (of geprakte aardappelen)

1 klein gebakken uitje

Eetlepel gehakte peterselie

Zout en peper, naar smaak en dan nog een beetje meer!

Deeg:

Neem een ruime kom en doe hier alle droge ingrediënten voor het deeg in. Voeg dan steeds wat water toe en meng het eerst met een lepel door elkaar (beter voor je handen met dat kokende water). Je hebt kans dat je niet al het water hoeft te gebruiken. Als je een mooi redelijk plakkend deeg hebt, neem je het uit de kom en kneed je het nog even goed door elkaar op een met bloem bestoven aanrecht. Leg de deegbal terug in de kom, doe hier een doek overheen en laat even rusten terwijl je de vulling maakt.


Vulling:

Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper. Doe er vervolgens nog een beetje (niet te veel) extra bij. Het deeg heeft namelijk niet heel veel smaak.

Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 1-2 mm dikte. Neem een uitsteekring met een diameter van ongeveer 9 cm. en steek zo economisch mogelijk ringen uit het deeg.


Vullen:

Neem een theelepel en doe in het midden van een deegring een lepeltje van de vulling. Klap het deeg dubbel en druk alle randen aan. Zorg ervoor dat vulling niet tussen de randen gaat zitten, dan barst de Pierogi open tijdens het koken.


Druk de randen aan met een vork, of maak met je vingers  en eventueel gebruik van een vork leuke motieven. Doe dit totdat de vulling op is. Van het restdeeg kun je (nu niet te veel bloem meer toevoegen!) nog een keer een lap maken en daar weer rondjes uitsteken en vullen totdat de vulling op is.


Neem een ruime pan met kokend water en leg de Pierogi hierin. Temper het vuur naar medium, het water moet wel koken, maar niet borrelen.  Zodra er een paar gaan drijven laat je de Pierogi 2 minuten koken. Haal deze er daarna uit met een schuimspaan en laat iets uitlekken. Serveer met wat gekarameliseerde uitjes in olie of wat crème fraîche of een peterselie-olie en eet ze warm.



· De soorten Pierogi die je kunt maken is legio, zolang je maar ingrediënten gebruikt die afgekoeld zijn. (Denk champignons, ricotta, kikkererwten, vlees, pompoen.)

· Alle ingrediënten voor de Pierogi moeten al gaar zijn, je kookt het namelijk maar een paar minuutjes. Dat is om het deeg gaar en de vulling warm te krijgen.

· Als je meerdere vullingen maakt, kun je deze uit elkaar houden door door het deeg steeds een ander kruid te gebruiken. Dan kun je aan de buitenkant zien welke vulling je hebt gebruikt. (Denk aan theelepel paprikapoeder, gedroogde tijm, kerriepoeder etc. door het deeg.)

· Als deze zijn afgekoeld, kun je ze ook bakken in wat olie en boter of frituren.

· De Polen hebben ook uitgebakken ‘Lardo’, vetspek als topping, echt zalig!

· Het vult, dus 3 stuks per persoon als voorafje is echt voldoende.

· Je kunt ze in de koelkast bewaren, los van elkaar en afgedekt met plastic folie.

· Je kunt ze goed invriezen, maar wel los van elkaar (bijvoorbeeld op een bord). Eenmaal bevroren kun je deze wel in een bakje naast elkaar invriezen, dus even in een ander bakje verplaatsen.

  • Pinterest
  • Instagram

©2020 Monique Jansen

bottom of page