top of page

Polentacake met tijm en oranjebloesem

Lekker smeuïg door de siroop

Polentacake met tijm en oranjebloesem

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

70

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 taart, 10-12 personen

Cake:

300 gram amandelmeel

220 gram fijne kristalsuiker

180 ml zonnebloemolie

150 gram polenta

4 eieren

2 sinaasappelen, alleen de rasp

5 takjes verse tijm, de blaadjes fijngesneden

4 theelepels oranjebloesemwater

½  zakje bakpoeder (8 gram)

Snufje zout


Siroop:

2 sinaasappelen, alleen het sap

4 eetlepels honing

4 takjes tijm

4 theelepels oranjebloesemwater


Topping:

50 gram poedersuiker

1 ½ a 2 eetlepels zonnebloemolie

1 theelepel amandelextract

Handje geschaafde amandelen, geroosterd

Cake:

Verhit de oven voor op 170 graden. Neem een springvorm (24 cm), doe hierin een bakpapiertje en vet de vorm in met wat boter of olie. Bestuif het met wat polenta. Neem een kom en mix hierin de olie en de suiker tot een mooie egale massa. Doe hier een beetje amandelmeel en een ei bij en mix weer door elkaar. Herhaal dit met de rest van het amandelmeel en de eieren. Doe vervolgens de sinaasappelrasp, oranjebloesemwater en de gehakte tijmblaadjes erbij.

Mix is een tweede kom de polenta, het zout en het bakpoeder. Schep dit vervolgens bij het amandelmeel-mengsel en vouw het goed door elkaar. Stort het beslag uit in de springvorm, maak de bovenkant glad en zet deze in oven. Bak de cake 30 minuten, bedek de vorm met aluminiumfolie verlaag de temperatuur naar 160 graden. Bak dan nog 30-40 minuten totdat de cake gaar is. (Even met een sateprikker prikken.)


Siroop:

Maak ondertussen de siroop door de honing , het sinaasappelsap, oranjebloesemwater en de tijm in een steelpannetje aan de kook te brengen. Temper dan het vuur en laat even op laag vuur een minuutje of 3-5 staan en zet dan het vuur uit. Als de cake klaar is, haal je deze uit de oven en prikt er een hoop gaatjes in met de sateprikker, zodat de siroop mooi in de cake kan verspreiden en er in kan trekken. Na een minuutje of 5 haal je de siroop door een zeef en schenk je het zo goed verdeeld mogelijk over de cake. Laat nu afkoelen.


Topping:

Als de cake helemaal is afgekoeld, kun je de topping maken. Meng de poedersuiker, olie en het amandelextract in een kommetje door elkaar zodat je een egale massa krijgt. Stort dit, goed verdeeld, uit over de cake. Doe hierover de geschaafde amandelen. (Of pistachenootjes, ik greep namelijk mis met de amandelen.)· Door de siroop wordt de cake lekker smeuïg en geurt het heerlijk naar de oranjebloesem.

· Let op bij het gebruik van het amandelbloesemwater, je gebruikt snel te veel! Het overheerst namelijk snel.

· Ik greep mis met de geschaafde amandelen, en heb toen pistachenootjes en pistache-extract gebruikt.

· Door zo’n topping is het meer een taart dan een cake 😉

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page